Recepty z rodinného archívu

Všetko čo viem, ma naučil môj dedo
Rodinné recepty, kulinárske skvosty, z ktorých väčšinu pozbieral spisovateľov dedo, noblesný predvojnový čašník a svetobežník, za socializmu dedinský hostinský. Peter Pišťanek neopakovateľne komentuje ich pôvod aj dobu, v ktorej vznikli. Forma kuchárskej knihy slúži autorovi k vlastnému „hľadaniu strateného času“. Každý z receptov je okomentovaný spomienkami na autorovo detstvo prežité v blízkosti tehlárskej fabriky. Kniha sa tak nesie v atmosfére vedomia nenávratnosti prežitého a smútku nad neexistenciou obľúbených miest. Niekedy majú tieto komentáre charakter krátkeho príbehu, inokedy sú to len drobné postrehy, charakteristiky prostredia alebo situácie, s ktorými sa jednotlivé pokrmy autorovi spájajú. Kritériom výberu receptov je väčšinou ich neobvyklosť (bábovka z fazule) a ďaleko najviac pozornosti je v knihe venované sladkostiam (čokoládová extáza), ktoré detskému labužníkovi utkveli v pamäti najviac. Zaujímavé sú aj okolnosti získania niektorých receptov, budia rešpekt voči tomu, kto ich získal. Sladkostiam konkurujú pokrmy chlapské, spájajúce sa so spomienkou na dedka gurmána alebo reprezentujúce tie chuťové oblasti, ktoré človek doceňuje až v dospelosti. Peter Pišťanek potvrdil touto knihou svoju chuť experimentovať aj nevšedné majstrovstvo načrtnúť nielen pokrmy samotné, ale aj obrady spojené s ich prípravou a zvyky a atmosféru spoločnosti, ktoré tiež neopakovateľne opísal.

Počet strán

89

Jazyk vydania

Slovenský jazyk

Rok vydania

2003

Typ diela

Iné

Druh diela

65 Kuchyňa. Potravinárstvo

Jazyk originálu

Slovenský jazyk

Poradie vydania

1.

Miesto vydania

Levice

ISBN

80-89129-04-8

Druh väzby

Viazaná

Ilustrátor

Katarína Slaninková