10. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc

Slovenská asociácia knižníc nadväzuje na predchádzajúce úspešné ročníky a organizuje v dňoch 23. – 29. marca už 10. jubilejný ročník Týždňa slovenských knižníc s mottom: Knižnice pre všetkých. Toto motto výstižne charakterizuje aktivity knižníc, ktoré sa chcú otvoriť všetkým. Cieľom týždňa je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie cez rozmanité aktivity. Knižnice majú svoje historicky overené miesto v spoločnosti. Sú to práve knižnice, ktoré napriek množstvu rôznorodých problémov a nedostatku finančných prostriedkov chcú a vedia ponúknuť veľa zaujímavého, nového, poučného i zábavného pre svojich čitateľov a návštevníkov.

     Otvorenie Týždňa slovenských knižníc je už piaty rok spojené odovzdaním ceny Slovenskej asociácie knižníc SAKAČIK niektorej z členských knižníc. Tento rok SAKAČIKa dostane Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou za cyklus výnimočných komunitných projektov na podporu rozvoja miestnej komunity: Nebojte sa internetu, Čitateľský tábor, Knižnica  v pohybe, Klub priateľov internetu, Vranovské KORÁLKY a Najdrahšie sú vaše vrásky.

Verejné knižnice pod gesciou Linky detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF v rámci 2. ročníka celoslovenského projektu Čítajme si...! sa pokúsia 26. marca dosiahnuť slovenský rekord v počte zúčastnených na detskom čitateľskom maratóné. Deti po celom Slovensku budú v presne určenom čase čítať rovnakú knihu a očakáva sa, že bude prekonaný minuloročný rekord – 2912 detí v 27 mestách.

Týždeň slovenských knižníc vyvrcholí cyklom podujatí v bratislavskom Auparku v kníhkupectve Panta Rhei, ktoré so SAK pripravili od 28. do 31.3. podujatia zamerané na čítanie, knihy, knižnice, kníhkupectvá, vydavateľstvá atď.

     10. ročník Týždňa slovenských knižníc určite prinesie množstvo nových zaujímavých a netradičných podujatí pre deti, mládež, stredný vek i seniorov - veď Knižnice sú pre všetkých!

Daniela Gondová