100 slovanských románov
Vo výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave sa uskutočnilo otvorenie medzinárodnej výstavy 100 slovanských románov konanej pod záštitou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Hlavnými usporiadateľmi podujatia, ktoré bude trvať do konca januára 2019, sú Univerzitná knižnica, Fórum slovanských kultúr a Literárne informačné centrum. Projekt je zameraný na prezentáciu súčasnej slovanskej literatúry, ktorá vznikla po páde Berlínskeho múru. Jeho význam spočíva v literárnej výmene slovanských kultúr a nadväzovaní vzťahov medzi spisovateľmi, prekladateľmi a čitateľmi. Projekt zbierky kníh, ktorý vznikol v roku 2006, spája 108 slovanských autorov z deviatich krajín. Medzi nich patrí 12 slovenských spisovateľov (L. Ballek, D. Kužel, J. Johanides, R. Sloboda, P. Jaroš, D. Mitana, A. Baláž, V. Šikula, P. Vilikovský, Balla, S. Rakús, M. Kompaníková). Zahŕňa vyše 70 titulov, z toho osem slovenských kníh v troch jazykoch – srbčine, ruštine a slovinčine. Do slovenčiny boli pritom preložení traja slovanskí autori a slovenský spisovateľ A. Baláž bol v rámci edície SLAWA preložený aj do angličtiny.

Na výstave je prezentovaná zbierka dvanástich skvelých románov z Bieloruska, Bulharska, Chorvátska, Macedónska, Čiernej Hory, Ruskej federácie, Srbska, Slovenska a Slovinska.

Súčasťou podujatia bola literárna diskusia s autormi dvoch románov patriacich medzi diela výstavy. Slovinská spisovateľka S. Tratnik predstavila prózu Volám sa Damián, slovenský autor P. Vilikovský dielo Posledný kôň Pompejí.
 
Ľubica Hroncová