13. laureátkou ceny Anasoft litera je Etela Farkašová, čitateľom sa najviac páčila Ruzká klazika

BRATISLAVA – V stredu 19. septembra večer sa v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave konal slávnostný ceremoniál odovzdávania cien literárnej ceny Anasoft litera. V poradí trinástou laureátkou sa stala spisovateľka a filozofka Etela Farkašová s prózou Scenár. Čitatelia v internetovej ankete dali najviac hlasov Danielovi Majlingovi a jeho knihe poviedok Ruzká klazika.

Kniha roka je o starobe

Odborná porota v zložení literárny vedec Zoltán Rédey, prekladateľka, redaktorka a riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, jazykovedkyňa a prekladateľka Lucia Molnár Satinská, literárny kritik a redaktor Derek Rebro, literárny kritik, publicista a prekladateľ Patrik Oriešek vybrali za najlepšiu slovenskú knihu vydanú v uplynulom roku knihu Scenár (VSSS 2017) spisovateľky a filozofky Etely Farkašovej. Tá si odniesla finančnú cenu v sume 10 000 eur od softvérovej spoločnosti ANASOFT a ako hmotnú cenu betónovú zarážku na knihy s kryštálmi od štúdia FAKTICKY.

Derek Rebro: "Scenár – ďalšia autorkina ukážka myšlienkovej aj tvarovej inakosti, snúbiacej sa s vysokou umeleckou hodnotou. Navyše, málokto u nás tematizuje feministické otázky (už tu by som mohol skončiť) s takou formálnou presvedčivosťou a takto netézovito. Texty sú angažované zvnútra, a o to účinnejšie."

Zoltán Rédey: "Na Scenári Etely Farkašovej nás zaujme celkový námet a jeho prozaické "podanie" – problém staroby a starnutia. Autorka ho podmanivým spôsobom tematizuje na prípade starnúcich manželov-intelektuálov, napĺňania alebo naopak "nenaplnenosti" ich završujúceho sa života – manželského, rodinného a osobitne rodičovského (vzhľadom na osud ich detí, potomkov), ale i profesijného, tak ako sa odohráva v nenápadnosti a intimite ich všednej, predovšetkým domácej každodennosti."

Čitateľov najviac zaujali vtipné ‘fejkové' poviedky

Najviac hlasov v Cene čitateľov Anasoft litera dostal tento rok Daniel Majling za knihu Ruzká klazika (BRAK 2017). Hlasovalo zaň 174 ľudí z celkového počtu 589. Jeho víťazstvo bolo tesné, viac-menej vyrovnané skóre mal titul Muž z jamy a deti z lásky Vandy Rozenbergovej (139 hlasov) a kniha Sladký život Jany Micenkovej (130 hlasov).

Derek Rebro: "Ruzká klazika – suverénne napísaná, napriek absencii novosti kontextovo invenčná a zábavná kniha, pri ktorej si príde na svoje tak literárna vedkyňa, odhaľujúca jej skryté aj metajazykové vrstvy či intertextuálne odkazy, ako aj bežný čitateľ, oddávajúci sa pútavým príbehom."

Zoltán Rédey: "Na Ruzkej klazike Daniela Majlinga možno oceniť konceptuálnu stránku diela – originálnym spôsobom uplatnený tvorivý princíp či stratégiu intertextuálneho nadväzovania, osobitý vzťah k parodovanej literárnej "predlohe" v spojení so zmyslom pre humor, vďaka čomu sú autorove poviedky, t. j. jednotlivé paródie či travestie naozaj nápadité a vtipné."

Najbližšie sa v decembri na podujatí Dni slovenskej literatúry odovzdá cena René – Anasoft litera gymnazistov, v ktorej o laureátovi rozhodujú tento rok študenti 17 slovenských gymnázií.