4. ročník žilinského literárneho festivalu

Už od pondelka žije Žilina svojím literárnym festivalom, ktorý slávnostne na Žilinskej radnici otvoril primátor mesta Ivan Harman. Predstavili sa už na ňom autori Pál Závada, Jan Balabán, Pavol Rankov, Toňa Revajová, Gabriela Futová, Peter Krištúfek, Jana Juráňová a Jana Cviková. Z bohatého programu vyberáme:

 

Streda 10. október

17:00 AF café, Bottova 2

Svetlana Žuchová, Dušan Mitana

autorské čítanie z najnovších textov slovenských spisovateľov

19:00 Stanica, Závodská cesta 3

Stúpanie na Modrý vrch

Ivan Štrpka, Dušan Mitana

Spomienky na hudobníka a filmára Deža Ursinyho oživuje Juraj Kušnierik, pesničky Deža Ursinyho hrá kapela Diego.

Vstupné 80 Sk  (študenti 50 Sk)

21:00 Stanica, Závodská cesta 3

Čerstvý spisovateľ Peter Getting a gitarista punkovej legendy Davová Psychóza Marcel Duchoň v spoločnom literárno-hudobnom projekte a (pred)krst knihy Petra Gettinga Klietky.

Štvrtok 11. október

16:30 Žilinská radnica

Anasoft litera

Debata o tom, aké to je, keď si literárni spriaznenci spravodlivo rozdelia finálovú účasť v prestížnej súťaži. Prekáranie na tému „čo ponúkne Anasoft Litera v druhom ročníku, keď si prvý autorov i divákov primerane rozmaznal?“ Hľadanie odpovede na otázku: nakoľko – a či vôbec – je súťaživý slovenský autor. Účinkujú Silvester Lavrík, Karol D. Horváth, Katarína Kucbelová, moderuje Zuzana Belková.

17:30 AF café, Bottova 2

Večer s pánom Rafinom

OZ Mastodont a vydavateľstvo Artis Omnis

Čítanie z vydaných a pripravovaných kníh, autori Miroslav Šustek a Miloš Ferko, ako prekvapenie zvláštni hostia a živé mastodonty!

19:00 Stanica, Závodská cesta 3

Verejná debata o modeli „viacnásobne zdatný slovenský spisovateľ“. Autori Márius Kopcsay, Daniela Kapitáňová, Silvester Lavrík, Karol D. Horváth, moderuje Zuzana Belková.

 

Piatok 12. október

21:00 Stanica Žilina - Záriečie

literárny klub

Púť haringov je zvláštny komiks francúza Simona Libermana, v ktorom vo vzťahu so starou mamou zohrávajú úlohu čokoládové koláčiky. Tie sa budú aj jesť. Komix sa bude krstiť a DJ-i hudú hrať. Film Muž, ktorý sadil stromy podľa rovnomennej knihy Jeana Giona.

Sobota 13. október

19:00  Mestské divadlo, Horný val 3

Christopher Hampton: Popol a vášeň - Slovenské národné divadlo. Divadelná hra podľa románu Sándora Máraia Sviece dohárajú

vstupné 250 Sk

Podrobný program na www.litcentrum.sk