55 najlepších kníh pre deti

Katalóg knižných odporúčaní, ktorý v rámci projektu Vianočná knižka sa otvára pripravila Knižnica pre mládež v Košiciach, obsahuje 55 najlepších detských kníh. Ako tento katalóg vzniká a ktoré knihy odporúča mladým čitateľom?

Projekt Vianočná knižka sa otvára už deviatykrát prináša všetkým, ktorí obľubujú knihy, program bohatý na rôzne aktivity spojené s knihami. Pozýva spisovateľov a ilustrátorov na besedy, dáva priestor výstavám, divadelným a hudobným predstaveniam, veľa sa tvorí a zabáva. Jeho dôležitou súčasťou je aj katalóg knižných odporúčaní Najlepšie detské knihy roka 2019. V Knižnici pre mládež v Košiciach na ňom pracujú v podstate celý rok, v spolupráci s tímom lektoriek doňho vyberajú z pribúdajúcich kníh, prehodnodnocujú svoj výber, niektoré knihy vyradia, aby uvoľnili miesto novým, lepším. Výsledkom je útla brožúrka, obsahujúca odporúčania na 55 kníh, zaručujúcich dobré i poučné čítanie pre deti.

 

Knihy pre najmenších

Katalóg je rozdelený na šesť kategórií podľa veku. Kategóriu Knihy pre najmenších do 3 rokov tvoria tituly, ktoré môžeme nazvať prvými detskými knihami a sú určené na hranie, spoznávanie, listovanie a opakované počúvanie. Je známe, že čítanie deti upokojuje, zbavuje stresu, zbližuje a vďaka týmto príbehom ich učíme spoznávať rôzne podnety, situácie a emócie. A čo je podstatné, začíname v nich prebúdzať vzťah ku knihám, lebo čitateľom sa dieťa nenarodí, musí sa ním stať a to je už úloha pre rodičov, knihovníkov či pedagógov. V katalógu odporúčame napríklad leporelo Medveď, ukáž, na čo kukáš?, ktoré deti učí rozlišovať farby či zvieratká.

Druhá kategória Knihy pre deti od 4 do 6 rokov je plná krásnych farebných kníh. Spomeniem napríklad knihu Môj ocko je sardinka. Emočný príbeh syna, hľadajúceho otca, poukazuje na dôležitosť úplnej rodiny. Malý hrdina si preto vymyslí, že jeho otec je sardinka.

Treťou kategóriou sú knihy na prvé čítanie určené pre vek od 7 do 10 rokov. Napríklad kniha Hilda a trol je plná fantázie, hrdinami sú v nej trpaslíci a obri. Príbeh o jednorožcovi Justínka a asistenčný jednorožec zas ponúka krásny príbeh dievčatka, ktoré trpí nedostatkom fantázie a nemá kamarátov.

Väčšie a náročnejšie deti

Kategória kníh pre vek od 11 do 13 rokov je dôležitá pre začínajúce obdobie dospievania, kedy záujem o čítanie kníh začína klesať. Preto musíme ponúkať výnimočné knihy so skvelými príbehmi, ktoré musia deti okamžite strhnúť. Ako príklad vyberám titul, ktorý napísalo až desať autoriek. Ide o knihu Kvapky na kameni, ktorá je päťdesiatich výnimočných ženách z Čiech a Slovenska s neľahkým životným osudom.

To sa už dostávame k tínedžerom a vekovej kategórii od 14 do 16 rokov. Pre nich sú určené tituly s vážnymi životnými a spoločenskými témami, od nežnej revolúcie, diskriminácie, klamstiev, smútku, násilia, strachu, chorôb a závislostí až po boj proti klimatickej a ekologickej kríze. Spomeniem titul Čierna oslava. Komiks, ktorý môže slúžiť ako pomôcka pri diskusii na tému 30. výročia nežnej revolúcie a pádu železnej opony.

Poslednou kategóriou sú Knihy pre všetkých alebo aj knihy pre celú rodinu. Spomeniem knihu od Moniky Kompaníkovej Kde je Ester N, v ktorej sa učíme to, ako vnímať umelecké diela. A dokonca sa v nej dozvieme, že je úplne v poriadku, ak sa nám niektoré umelecké dielo vôbec nepáči.

Celý projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Lektorkami katalógu sú Markéta Andričíková, Miroslava Biroščáková, Lucia Borovská, Miriam Halamičková, Lucia Hlubeňová, Martina Jánošíková, Eva Lavríková, Viktória Marcinová, Petra Mišáková, Viera Némethová, Alžbeta Uríková a Zdenka Waradzinová. Viac informácií o odporúčaných knihách pre deti nájdete na webovej stránke knižnice www.kosicekmk.sk.

Autorka je riaditeľkou Knižnice pre mládež mesta Košice.