56. medzinárodný knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom

bol ako v predchádzajúcich ročníkoch fascinujúcou šou knižných noviniek, inšpirujúcich dialógov mnohých kultúr a stretnutím autorov a vydavateľov z celého sveta. Nechýbali na ňom osobnosti z politiky, športu a šoubiznisu, kníhkupci, pracovníci knižníc, agenti, ilustrátori – všetky tieto skupiny majú už veľa rokov na knižnom veľtrhu svoje stále miesto. Na veľtrhu sa predstavilo 6 638 jednotlivých vystavovateľov a 180 000 odborníkov z vyše 100 krajín. Takmer 12 000 novinárov z 80 krajín aktuálne informovalo celý kultúrny svet o 80 000 nových knižných vydaniach. Uskutočnilo sa množstvo sprievodných podujatí – autorské čítania, hudobné vystúpenia a filmové projekcie: tento rok ich bolo v celom Nemecku počas veľtrhu dovedna asi 3 000. Aj preto je frankfurtský knižný veľtrh dôležitým celospoločenským a kultúrnym faktorom a je neporovnateľný s akýmkoľvek iným knižným veľtrhom na svete. Počet vystavovateľov v porovnaní s vlaňajškom vzrástol približne o jedno percento. Obrat knižného odvetvia zostal asi na úrovni predchádzajúceho roka.

Ako čestný hosť sa predstavil arabský svet. Reprezentovali ho spisovatelia, umelci a samozrejme knihy – nielen v obrovskej, klasicky vybudovanej knižnici jednotlivých štátov a autorov, ale aj vo vydavateľstvách. Vonku v ,,stanoch” si návštevníci prezerali historické zbrane, typické ošatenie, vybavenie a zariadenie arabských obydlí. Frankfurtský knižný veľtrh zostáva však predovšetkým veľtrhom autorov. Tentoraz ich prišlo vyše 1 000, z toho 200 z krajín arabského sveta. Arabskí spisovatelia a umelci ponúkli svetu pomerne diferencovaný obraz, a kým minulý rok v nemeckých prekladoch vyšlo len 12 – 15 diel arabských autorov, tento rok to bolo 50.

Na fórach s témami vzdelanie, inovácia, beletria, detská kniha, film a televízia a medzinárodný dialóg vystúpilo množstvo účastníkov z celého sveta. V minulom roku pribudlo prekladateľské centrum, tohtoročnou novinkou bolo centrum pre fotografov.

Na populárnej Modrej pohovke sa predstavilo viacero autorov a osobností: veľkému záujmu sa tešili Helmut Karasek, Paul Nizon, Peter Sloterdijk, Bodo Kirchhoff, Rafik Schami, ale aj Udo Jürgens a Piere Brice.

 Mierovú cenu prebral v Kostole sv. Pavla maďarský autor Pétér Esterházy.

Vydavatelia a kníhkupci v Nemecku predstavili verejnosti aj nový projekt burzového zväzu: od budúceho roka budú v spolupráci s viacerými partnermi udeľovať novú nemeckú literárnu cenu. Podobne ako má Anglicko Bookerovu cenu, bude mať odteraz aj Nemecko konkurencieschopnú cenu za najlepší po nemecky napísaný román roka. A už teraz sú všetci zvedaví, kto bude jej prvým nositeľom. Vie sa však, že čestným hosťom budúcoročného veľtrhu bude Kórea.

Literárne informačné centrum v Bratislave pripravilo už tradične spoločný slovenský stánok našich vydavateľov a novinkou bol prehľadný katalóg vydavateľstiev. LIC zabezpečilo prezentáciu slovenského filmu Jesenná (zato) silná láska režisérky a scenáristky Zity Furkovej, nakrúteného podľa rovnomennej poviedka Ruda Slobodu, a v spolupráci s českými partnermi prehliadku ukážok zo starších slovenských a českých filmov. Obidve prezentácie odborne uviedol filmový kritik Martin Ciel. Vo frankfurtskom Pressclube v centre mesta sa predstavil spisovateľ Anton Baláž čítaním zo svojho románu Tábor padlých žien, spojeným s prezentáciou ukážok z rovnomenného filmu režiséra Laca Halamu. Pozornému prítomnému publiku odpovedal na viaceré zvedavé otázky, týkajúce sa vzniku diela, ako aj zaujímavej problematiky tohto úspešného groteskno-tragikomického románu o ,,prevýchove” prostitútok na uvedomelé občianky v období po roku 1948.

–dh–