Milí priatelia,

srdečne Vás pozývame na 9. ročník festivalu Medzihmla, ktorý sa uskutoční 2. decembra 2017 v Tančiarni Franz v Lučenci.

Medzihmla je multižánrové podujatie prepájajúce literatúru, hudbu, vizuálne umenie, pohybové divadlo i spoločenské vedy, ktoré v minulosti navštívili desiatky etablovaných umelcov a stalo sa pevnou súčasťou slovenskej kultúrnej mapy. Témou 9. ročníka festivalu, ktorý sa uskutoční pod záštitou primátorky mesta Lučenec Alexandry Pivkovej, je „duch miesta“. V programe, rozdelenom do troch blokov, sa predstavia spisovatelia Soňa Uriková, Jakub Juhás, Ondrej Štefánik, Daniel Majling a hudobní hostia Katarína Máliková & ansámbel. Každoročnou súčasťou festivalu sú okrem autorských čítaní, diskusií a koncertov aj stánky s krásnymi knižkami, platňami i dizajnovými výrobkami, sprievodné podujatia, originálne poňatá scénografia alebo afterparty v réžii organizátorov.

 

Medzihmla 2017

O festivale:

Medzihmla je multižánrový festival, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2009 v Lučenci. Ideou podujatia je prezentácia súčasnej slovenskej a stredoeurópskej literatúry, a jej prepájanie s hudbou, vizuálnym umením, pohybovým divadlom i spoločenskými vedami. Festival navštívili počas jeho osemročnej histórie desiatky etablovaných spisovateľov, hudobníkov, divadelníkov, vydavateľov či prekladateľov, a stal sa pevnou súčasťou slovenskej kultúrnej mapy.

 

O 9. ročníku:

Témou 9. ročníka Medzihmly, ktorý sa uskutoční 2. decembra 2017 v Tančiarni a pivovare Franz v Lučenci, je „duch miesta“. Miesto, reálne alebo imaginárne, zohráva nielen v našich životoch, ale aj v samotnej umeleckej tvorbe významnú rolu: je zrkadlom dejín, atmosféry, lásky, strachu i inšpirácie. Aj preto sa na festivale predstavia umelkyne & umelci, ktorých tvorba priamo či nepriamo odkazuje na „genius loci – ducha miesta“ Novohradu, Horehronia, Gemeru, Bratislavy alebo fantastických snových svetov. Každoročnou súčasťou podujatia sú aj stánky s krásnymi knižkami, originálne poňatá scénografia, vizuálna identita v podaní grafického štúdia Pinchof alebo afterparty v réžii organizátorov. 9. ročník Medzihmly, ktorý bude prebiehať pod záštitou primátorky mesta Lučenec Alexandry Pivkovej, bude moderovať programový riaditeľ festivalu Peter Balko.

 

Program:

V prvom bloku sa predstaví Soňa Uriková (1988, Považská Bystrica), ktorá vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU v Bratislave a získala hlavnú cenu v literárnej súťaži Poviedka. V roku 2015 debutovala knihou Živé ploty, zbierkou realistických próz o medziľudských vzťahoch, hraničných situáciách i drobných zázrakoch, za ktorú obdržala Cenu Nadácie Tatra banky za umenie a prémiu Ceny Ivana Kraska pre najlepší debut. Jakub Juhás (1990, Lučenec) sa ako publicista a kurátor zameriava na rôzne podoby experimentálnej hudby, čo vyústilo do vedenia malého hudobného vydavateľstva mappa editions. Jeho prozaický debut Novoročný výstup na Jaseninu, súbor lyrických textov o mystických perifériách južného Slovenska, vybrala odborná porota do finálovej desiatky ceny Anasoft litera. Autorské čítanie a diskusiu moderuje spoluorganizátor Bratislavského knižného festivalu František Malík.

 

V druhom bloku sa prestaví Ondrej Štefánik (1978, Bratislava), ktorý debutoval zbierkou temných, absurdných i surrealistických poviedok Pštrosí muž, po ktorých nasledoval mestský román s detektívnou záplatkou Bezprsté mesto. Jeho posledná próza Som Paula, originálne poňatý román o rozklade vzťahov, ľudskej identity a samotného sveta, získala prestížnu cenu Anasoft litera 2017 a stal sa knihou roka. Daniel Majling (1980, Revúca) pôsobí ako dramaturg v Slovenskom národnom divadle a podieľal sa na desiatkach úspešných činoherných tituloch. Ako autor a ilustrátor sa podieľal na komikse Rudo, v ktorom s „woodyallenovskou“ iróniou glosoval o vzťahoch, živote i bradavkách. Na Medzihmle sa predstaví s knihou Ruzká klazika, v ktorej zozbieral „fejky“ známych ruských klasikov ako Dostojevzski či Tolsztoi. Autorské čítanie a diskusiu moderuje publicista a prekladateľ Tomáš Hučko.

 

V treťom bloku sa predstaví hudobný hosť Katarína Máliková (1990, Polomka), ktorá debutovala v roku 2016 albumom Pustvopol. Tajomná fúzia folklóru, artpopu, world music i šansónu si získala pozornosť laickej a odbornej verejnosti, a stala sa jednou z hudobných udalostí roka. Na Medzihmle sa predvedie so šesťčlenným ansámblom a prinesie živelný, nevšedný a krásny hudobný i vizuálny zážitok.

 

Vstupné: 5 €

Začiatok festivalu: 18:00

Otvorenie brán festivalu: 17:00

Organizujú: OZ Priestor, Tančiareň a Pivovar Franz, Mesto Lučenec, OZ literarnyklub.sk

 

Predpredaj lístkov: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/13199/medzihmla-2017

Facebook: https://www.facebook.com/medzihmla/

FB udalosť: https://www.facebook.com/events/601929803472477/