Akčný komiks, bohatierska sága, urban fantasy a slovenský exploitation horror

Aj tento rok sa uskutočnil už v poradí 12. ročník medzinárodného festivalu popkultúry AnimeSHOW. Na festivale, ktorý je zameraný na anime, komiks, japonskú kultúru, sci-fi a fantasy, mohli aj tentoraz navštíviť návštevníci literárnu sekciu, ktorá ponúkla nielen besedy so slovenskými prekladateľmi zahraničnej fantastiky, ale hlavne debaty a krsty najnovších titulov.

Petra Slováková predstavila svoj urban fantasy román pre mládež Střípky času (HOST), ktorý je priestorovo a časovo situovaný do súčasnej Ostravy. Autorka spracováva príbeh hrdinky, ktorá cestuje v čase a živí sa predajom starožitností z minulosti. Knihu pokrstila Františka Vrbenská. Mark E. Pocha si zase na úvod besedy pripravil prehľadovú prednášku o hororovom žánri a jeho subžánroch. V nej sa venoval náčrtu podôb hororu od konca prvej svetovej vojny (Kabinet Dr. Caligariho v línii expresionizmu) cez druhú svetovú vojnu (Gojira v japonskej kultúre) až po súčasné tendencie reflektujúce civilné vojny (Hostel). Po prednáške pokrstil novú knihu, československý hororový román ONI (Carcosa) chlpmi. Epocha popísal knihu ako "exploitation horror" spojený so žánrom "road trip movie", ktorej dej sa odohráva v lokalite Branišovského lesa.

Naopak František Kotleta a Jana Kilianová predstavili divákom akčný komiks Hustej nářez. V prezentácii popísali tvorbu titulu (od jednoduchého storyboardu cez jeho detailnejšiu verziu až po finálne korekcie a kolorovanie), ktorý vyšiel pomocou crowdfundingu a na ktorého procese sa podieľali aj fanúšikovia, ktorí dávali autorom priebežnú spätnú väzbu. Taktiež prezradili, že druhý diel chystajú vydať na konci tohto roka. Sériu krstov uzavrel Juraj Červenák, ktorý uviedol do literárneho sveta v poradí už štvrtý a podľa neho posledný diel jeho fantasy série Bohatier s podtitulom Biela veža, pri ktorej čerpal z ruských bylín o postave Iľjovi Muromcovi. Titul bol pokrstený medovinou.

 

  • Akčný komiks, bohatierska sága, urban fantasy a slovenský exploitation horror - 0
  • Akčný komiks, bohatierska sága, urban fantasy a slovenský exploitation horror - 1
  • Akčný komiks, bohatierska sága, urban fantasy a slovenský exploitation horror - 2
  • Akčný komiks, bohatierska sága, urban fantasy a slovenský exploitation horror - 3
  • Akčný komiks, bohatierska sága, urban fantasy a slovenský exploitation horror - 4