Ako pochopiť holokaust

 

Vydavateľstvo Mamaš prinieslo na slovenský knižný trh preklad knihy Petra Hayesa Prečo? Ako pochopiť holokaust. Téma holokaustu je na pultoch slovenských kníhkupectiev zastúpená pomerne bohato v podobe rôznych románov, ale aj titulov odborného charakteru. Prečo teda treba čítať práve knihu Petra Hayesa?

Výhodou tejto knihy je, že dokáže vysvetliť laikovi základné procesy spojené s prenasledovaním židovského obyvateľstva počas druhej svetovej vojny a zároveň si zachovať vysokú odbornú kvalitu.

Hayes rozdelil knihu na osem častí, pričom sa nevenuje len obdobiu rokov 1933 – 1945, ale sleduje aj korene antisemitizmu. Čitateľ sa tak dozvie mnoho o dobových reáliách Európy a môže napríklad sledovať, aký  vplyv mala emancipácia Židov v Európe na rast antisemitizmu. Poukazuje aj na mieru, do akej ovplyvnili zmeny spojené s osvietenstvom židovskú komunitu v Európe. Nesleduje však len obete, ale aj vykonávateľov zločinu. Venuje sa politickému a spoločenskému vývoju v Nemecku v 19. a na začiatku 20. storočia. Situáciu v Nemecku zároveň porovnáva aj s okolitými krajinami, a vytvára tým pre čitateľa ucelený obraz situácie v Európe v období pred zásadnou zmenou, akou bola prvá svetová vojna a obdobie chaosu, ktoré po nej nasledovalo.

V samostatnej kapitole sleduje vývoj perzekúcií židovského obyvateľstva v nacistickom Nemecku: Čitateľ sa dozvie o vraždení v rámci AktionT4, jednotkami Einsatzgruppen, ako aj vo vyhladzovacích táboroch. Autor vo svojom texte vyvracia mnohé nepresné tvrdenia a skreslenia, ktoré pochádzajú napr. z filmov s tematikou holokaustu a sú pevne ukotvené v širšej spoločnosti.

Jedným z rozšírených omylov napríklad je, že Židia sa proti nacistickej perzekúcii nebránili. Tomuto mýtu je venovaná celá kapitola a ak by som mal čitateľovi odporučiť iba jednu časť knihy, bez váhania odporučím túto. Autor totiž jasne poukazuje jednak na prílišnú jednoduchosť spomenutých úvah, ako aj na podmienky, v akých existoval židovský odpor či odboj. Poukazuje aj na skutočnosť, akú cenu za odbojové aktivity jednotlivcov platili celé komunity. Práve kontext, do akého Hayes vkladá odbojové aktivity židov na nacistami okupovaných územiach, je dôležitý. Ak chceme pochopiť význam jednotlivých činov, musíme poznať aj cenu, ktorú za ne bolo treba zaplatiť. Limitom židovskej rezistencie bola aj rozsiahla a dlhodobá perzekúcia celej komunity zo strany štátu s cieľom fyzickej likvidácie. Práve na uvedený aspekt poukazuje aj autor.

Hayes skúma aj skutočnosť, prečo bolo tak málo ľudí z majority ochotných pomáhať  židovským spoluobčanom. Zároveň porovnáva reálie medzi jednotlivými krajinami a dáva ich do kontextu miery pomoci. Čitateľovi tak predstavuje nielen zložitosť situácie prenasledovaných, ale aj realitu, ktorej sa vystavovali ľudia, rozhodnutí napriek ľahostajnosti majority pomáhať. Ako Hayes poukazuje v knihe, nie všetkým sa podarilo dožiť konca vojny a mnohí za svoju pomoc zaplatili tú najvyššiu cenu.

Na záver sa Hayes venuje povojnovej situácii, ako aj vyrovnávaniu sa s holokaustom. Zdôrazňuje aj zmenenú situáciu v Európe a dosah prebiehajúcej studenej vojny na priebeh vyrovnávania sa so zločinmi, na ktorých participovali a profitovali z nich aj mnohí obyvatelia z krajín strednej a východnej Európy.

Publikácia Prečo? Ako pochopiť holokaust je výborným materiálom pre základné zoznámenie sa s problematikou holokaustu. Ak chcete získať základný prehľad o tejto téme, ale i konfrontovať svoje znalosti s najnovším výskumom, môžem  knihu len odporúčať.

 

Martin Posch ( 1992)

Vyštudoval históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, absolvoval výskumné pobyty na Univerzite Karlovej v Prahe a na Kingston University v Londýne. V súčasnosti pôsobí na Historickom ústave Slovenskej akadémie vied a v Dokumentačnom stredisku holokaustu v Bratislave, v rámci ktorého od roku 2020 participuje aj na projekte European Holocaust Research Infrastructure. Je autorom niekoľkých vedeckých štúdií a publikácie Spojenectvo z núdze: Spolupráca SOE a československej spravodajskej služby počas 2. svetovej vojny a zostavovateľom niekoľkých kolektívnych monografií.

 

Peter Hayes: Prečo? Ako pochopiť holokaust

Preklad: Daniel Levicky Archleb, Alexandra Strelková

Bratislava: Mamaš, 2022