Existujú príručky o tom, ako prežiť v divočine, na púšti alebo v džungli, prípadne televízne programy, ktoré učia, ako si zachrániť život v nebezpečných situá ciách. Občas by sa však podobne ladené návody hodili aj takým zdanlivo „neohrozeným“ jedincom, akými sú matky.



Kniha Otrasná matka (NOXI 2013, preklad Marína Terenová) od štvorice autoriek Laurie Kilmartinovej, Karen Molineovej, Alicie Ybarbovej a Mary Ann Zoellnerovej vás privedie k základnému poznaniu, že vaše dieťa vás chce zničiť! Knihu čítajte len v prípade, že ste pripravená na cynické potvrdenia všetkého negatívneho, čo ste si kedy tajne a so zlým svedomím o svojich potomkoch mysleli. Získate mnohé cenné rady, napríklad, ako si uchmatnúť voľný čas pre seba, ako každý víkend spať do deviatej, ako nechať choré dieťa v škôlke tak, aby si to učiteľka nevšimla, alebo ako nepočuť bábätko uprostred noci. A to všetko bez výčitiek svedomia!

Kniha ponúka alternatívu aj pre matky optimistky, ktoré si myslia, že ich deti sú predsa len úžasné. Úžasné sú napríklad vtedy, keď sú priemerné. Áno, čítate dobre – priemerné. Výhoda priemernosti totiž spočíva v tom, že nie sú nadpriemerné. Nadpriemerné deti rovná sa problémové deti. Keď priemerné dieťa získa 2000 bodov v súťaži, je nadšené. Nadané dieťa však trpí. Chcelo získať dokonalých 2500 bodov! Nevyhnutne skĺzne do otravného života, v ktorom je príliš kvalifikované na svoju prácu a často zamestnané vo firme, ktorú založilo priemerné dieťa.

Popri čítaní sa môžete porovnávať aj s inými matkami. Napríklad komparácia s Číňankami z vás spraví super mamu. Vedeli ste, že v najľudnatejšej krajine sveta deti pracujú už ako štvorročné? Ešte stále máte výčitky, keď si chcete pospať do deviatej? Vaše dieťa nemusí pracovať, stačí, keď sa zabaví samo, kým vy spíte. Spánok je predsa životne dôležitý!

 

Pre matky, ktoré neobľubujú drsný humor, je tu kniha Spoveď zlej matky (Vydavateľstvo Fragment 2013, preklad Nataša Holinová) od Stephanie Calmanovej. Autorka v nej otvorene hovorí o svojich pocitoch, názoroch, náladách, úspechoch i neúspechoch v úlohe matky. S jemným humorom, neraz i zveličením vykresľuje peripetie každodenného života mladej ženy, ktorá je presvedčená, že nie je psychicky ani fyzicky pripravená na materstvo. Stále iba zbiera informácie, až kým život nerozhodne za ňu: otehotnie s manželom Petrom. Vtedy sa rozkrúti kolotoč desivých otázok – veď čo robiť, keď je už dieťa na ceste, ale bojíte sa toho? Autorka vtipne opisuje svoju – občas i strastiplnú – cestu od lekára k lekárovi, zápas s byrokraciou „nevyhnutných“ odporúčaní, potvrdení, výberu pôrodných techník, nemocníc... Konečne má syna, ale jej radosť z neho vystrieda problém starostlivosti o dieťa. Obrázky z každodenného života, cestovania, návštev rodiny, priateľov, lekárov strieda nová téma – očakávanie druhého potomka. Po narodení dcéry sa ukáže, že pokojné časy v rodine už nikdy nebudú... Čoraz častejšie úvahy o materstve a myšlienky, že je zlou matkou, autorku inšpirovali k vytvoreniu webovej stránky, kam môžu prispievať aj iné ženy. Výzva Vstúpte do klubu zlých matiek spustila nečakanú lavínu ohlasov od sympatizantiek, ktoré sa borili s podobnými problémami. Celý rad smutno-veselých príhod v knihe naznačuje, ako ich nielen zdolať, ale sa aj inšpirovať pri ich riešení.

 

Voľným pokračovaním knihy Stephanie Calmanovej je titul Spoveď nemožnej matky (Vydavateľstvo Fragment 2013, preklad Nataša Holinová). Je rovnako zábavná ako prvý diel, ale tentoraz prináša najmä príjemnú a voľným štýlom prerozprávanú skúsenosť matky s dospievaním. Odvážnu, otvorenú a priznávajúcu sa k zlyhaniam, ktorých sa dopúšťajú všetky matky. Poznanie, že nielen ja som tá „nemožná“, čo nič nestíha a sem-tam zvalí zodpovednosť na niekoho iného, je oslobodzujúce. Robia to tak predsa všetky!

 

Americká autorka a matka štyroch detí Suzanne Evansová v ťažkých chvíľach pri ich výchove siahla po diele talianskeho politika zo 16. storočia Niccola Machiavelliho, v ktorom predkladá návod, ako efektívne riadiť štát a poddaných. Zišlo jej na um aplikovať tieto odporúčania na „štát“ – rodinu a „poddaných“ – deti a pustila sa do malého experimentu. V knihe Machiavelli radí mamám (Ikar 2013, preklad Oľga Kralovičová) s humorom opisuje, čo sa počas neho naučila a aké víťazstvá či katastrofy jej priniesol. Ilustrácia matky s dvoma deťmi je z tejto publikácie.

 

Informáciami nabitá je kniha Prvýkrát mamou (50 vecí, ktoré určite musíte vedieť) (Ikar 2013, preklad Sára Moyzesová) od Ali Monaghanovej. Praktický, moderný sprievodca tehotenstvom a prvými dňami života dieťaťa od vyštudovanej pôrodnej asistentky, ktorá pomohla priviesť na svet vyše štyristo detí. Obsahuje rady týkajúce sa rannej nevoľnosti, potravín vhodných pre „tehuľky“, odporúčania, ako sa o seba starať počas tehotenstva, ako nachystať domácnosť na príchod dieťaťa, ako sa pripraviť na pôrod a veľa iných zaujímavostí. Všetko dôležité, praktické a výstižné nájdete v jednej knižke so sympatickým ružovým obalom.

 

Poprvýkrát to však nemajú ľahké ani otcovia. S praktickými radami a odporúčaniami na nich myslel Tim Mungeam, ktorý ich zhrnul v titule Prvýkrát otcom (50 vecí, ktoré určite musíte vedieť) (Ikar 2013, preklad Matej Duman).