Ako sa má živiť záujem o knihy

Najväčší knižný veľtrh na svete Buchmesse vo Frankfurte sa po prvých dňoch vyhradených odborníkom otvoril masám.

Prebiehajúci veľtrh Buchmesse potvrdil, že je stále výsostne knižnou akciou. Čoraz viac sa otvára novým technológiám, no kto čakal súboj iPadu kontra Kindle, musel byť sklamaný. Tento rok akoby bol tichom pred búrkou, ktorá asi nastane, až keď sa výrobcovia elektronických čítačiek dostanú pod cenu sto eur.

Spolumajiteľa internetového kníhkupectva Martinus Michala Meška, ktorý navštívil veľtrh,  najviac prekvapil obrovský záujem čitateľov. Každý stánok, hoci aj vydavateľa kníh o stredovekých brneniach, mal fanúšikov, ktorí si prišli svoje obľúbené knihy minimálne ohmatať a nazrieť do nich, ak ich nebolo možné kúpiť. Autorské besedy boli nabité, a to nielen pri prominentných hosťoch ako bol nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Günter Grass.

Nemeckí vydavatelia vedia záujem čitateľa o „jeho“ knihu dostatočne živiť, a tak si čitateľ môže vybrať od pevnej väzby cez paperback po audio knihu. Podľa Meška je situácia na Slovensku, kde kniha vyjde len v jednom druhu väzby, daná absenciou metra, ktorého reklamné plochy masívne propagujú čítanie a cestovanie, ktoré umožňuje pohodlné čítanie alebo počúvanie kníh.

Slovensko bolo vo Frankfurte prítomné aj oficiálne. Stánok mala tlačiareň martinská Neografia a vydavateľstvo Ikar, ktorý však bol už naobed pustý a ponúkal prevažne len materiály v slovenčine a pôvodnú tvorbu reprezentovanú knihami Jozefa Banáša. S ním sa mohli stretnúť aj naživo v expozícii, ktorú zaštítilo Literárne informačné centrum. Spolu s Danielou Kapitáňovou tam prezentovali svoje knižky, ktoré vyšli v nemeckom preklade. Záujem o nich zodpovedal akciám tohto typu – bol najmä zo strany agentov a knižníc, ktoré majú záujem o doplnenie svojich fondov.

Čestným hosťom veľtrhu bola tento rok Argentína s cieľom znovu prebudiť záujem o latinskoamerickú literatúru. Organizátorov preto mimoriadne potešilo udelenie Nobelovej ceny za literatúru Peruáncovi Mariovi Vargasovi Llosovi. Budúci rok vystrieda Argentínu Island.

Robert Dyda

http://kultura.sme.sk/c/5592449/ako-sa-ma-zivit-zaujem-o-knihy.html