Ako sa tešiť z toho, že sme rôzni

Po niekoľkých prozaických knihách pre dospelých sa spisovateľka Hana Lasicová podujala osloviť aj deti. Napísala prvú knižku pre čitateľov od štyroch rokov a do sveta najmenších ju uviedla na Deň detí v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej v Bratislave.

Volá sa podľa hlavných hrdinov knihy – Pupo a Fazuľka (Ikar – Stonožka). Pupo nosí okuliare, je stále ustráchaný a má guľaté bruško. Fazuľka je malá, hanblivá a rada trucuje. Podľa moderátora podujatia Dada Nagya je to „duchaplná, vtipná a dojímavá“ kniha, ktorá nesie niekoľko dôležitých posolstiev, jedno z nich hovorí aj o tom, „aby rodičia deťom dovolili mať vlastný názor“, dodáva moderátor. Ďalšie autorka zdôraznila na konci knižky, jej záver tvorí niečo ako kapitolu pre rodičov. Obsahuje dvanásť bodov, ktoré by sa mali naše deti naučiť. Napríklad, že „je normálne robiť chyby, ba dokonca ich treba robiť“. Krstná mama knihy Adela Banášová pridala tiež jednu svoju radu: „Deti málo počúvame. Máme pocit, že sú to nejaké pokazené výrobky, ktoré sa snažíme celý život opravovať“.

Pri čítaní dobrodružstiev o nenápadnom chudom dievčatku a Pupovi, ktorému autorka pripísala svoju vlastnú bojazlivosť, sa vynorili spomienky na detstvo a škôlkárske roky dcér aj riaditeľke vydavateľstva Ikar Valérii Malíkovej. Vyzdvihla tiež výbornú redaktorskú prácu Aleny Hoškovej, ktorá je podľa jej slov „jedna z najlepších redaktoriek na detskú literatúru, ak nie najlepšia“. Farebný a hravý dizajn dodal príbehom Juraj Martiška a milé huncútstva Pupa a Fazuľky ilustrátorsky stvárnila Alena Wagnerová. Títo všetci sa podieľali na tvorbe knižky, ktorá citlivo poukazuje na to, ako sa možno tešiť z toho, že sme takí rôzni a že detský svet je skrátka úžasný. Aj Hana Lasicová písala tieto príbehy dieťaťom, ktoré v nej stále je, myslí si Adela Banášová, ktorá zároveň vyslovuje jasný názor na to, čo sa stane, ak si zabudneme pestovať dieťa v nás ukryté: „Keď to dieťa v nás zanedbáme, tak je ten náš život veľmi smutný a vlastne to už nie je život“.

bb

Foto: https://stonozka.sk/krst-knihy-hany-lasicovej-pupo-fazulka-2/