Aktivity LIC v roku 2020

Aj v tomto roku pokračujeme v šírení slovenskej literatúry doma aj v zahraničí. Pozrite si prehľad našich plánovaných projektov.  

Webové novinky

Nedávno sme vám priniesli náhľad edičného plánu Literárneho informačného centra na prebiehajúci rok. Okrem neho nás však čaká ďalšie organizovanie a zabezpečovanie účasti Slovenska na knižných veľtrhoch, podpora prekladov slovenskej literatúry do iných jazykov, propagácia a prezentácia slovenskej literatúry doma aj v zahranič​í či vydávanie periodických publikácií Slniečko a Knižná revue. Prehľad aktivít z minulého roku tiež nájdete na tomto webe

LIC bude aj v roku 2020 pokračovať v aktualizovaní a rozširovaní elektronickej databázy autorov a diel. Databáza je zdrojom študijného a informačného materiálu pre širokú študentskú a pedagogickú obec, ako aj pre používateľov z odborných kruhov, a to nielen domácich, ale aj zahraničných slovakistov. Čaká nás implementovanie nových funkcionalít (prihlasovanie používateľov, kalendár podujatí, zápisník autorov). Postupne budú dopĺňané ďalšie časti ako archív časopisov či prepracovaná časť o účasti Slovenska na zahraničných knižných veľtrhoch. Pre zahraničných záujemcov o informácie z oblasti slovenskej literatúry sme v 2019 začali plánovať anglickú verziu webu, ktorá bude pre používateľov spustená na jar tohto roku. 

 

Periodické publikácie LIC

Časopis Slniečko aj v 74. a 75. ročníku prinesie známe seriály (Naše divy; Deti v zelenom; Etická výchova; Vševedko; Galéria Slniečka; Kreslený seriál a iné). Redakcia časopisu uskutoční v spolupráci s jeho tvorcami niekoľko podujatí vo vybraných slovenských knižniciach s rozšírenou putovnou výstavou Slniečkové planéty. Zorganizujeme napríklad aj výlet s výhercami predplatiteľskej súťaže Slniečka. Aj v tomto roku redakcia mediálne, odborne aj organizačne spolupracuje pri realizácii celoslovenských súťažných podujatí a festivalov (Dni detskej knihy, Šaliansky Maťko, Prečo mám rád slovenčinu, Škultétyho rečňovanky, výtvarná súťaž rómskych detí Coloriskeri luma, Zázračný oriešok, Punktík, Luknárova Ivanka) s literárnym a výtvarným zameraním. Slniečko je partnerom celoslovenského čitateľského súťažného projektu Čítame s Osmijankom, pridaj sa aj ty!

V tomto roku vyjde jedenásť čísel Knižnej revue, z toho desať klasických 40-stranových, plnofarebných čísel, a jedno dvojčíslo s rozsahom 88 plnofarebných strán. O grafický dizajn sa stará Veronika Kružliaková a na obsahu okrem interných redaktorov pracujú aj desiatky externých spolupracovníkov Knižnej revue: najmä profesionálni literáti, teda akademici, vydavatelia, samotní spisovatelia a pod. Azda najvýznamnejším príspevkom Knižnej revue je osem obsiahlych štúdií, hodnotiacich vždy uplynulý knižný rok z hľadiska jednotlivých typov knižných titulov (próza, poézia, literatúra pre deti a mládež, fantastika, literatúra faktu, literárna veda). Časopis na jar čaká aj zmena na pozícii šéfredaktora. 

V LIC vyjdú v roku 2020 najmenej dva katalógy úspešných a ocenených diel Books from Slovakia 2020, s informáciami o autorkách a autoroch v reprezentačnom vydaní. Publikácie budú slúžiť pre potreby mnohostrannej propagácie v zahraničí, ako ponuka vydavateľom, počas všetkých MKV, pri rokovaniach s vydavateľmi a ďalšími zahraničnými partnermi. 

 

Prezentačná činnosť

LIC organizuje a spoluorganizuje podujatia propagujúce autorov súčasnej slovenskej literatúry, pričom hlavným kritériom propagácie autorov je ich kvalitná tvorba. Na prezentáciu kníh z edície LIC sa nám osvedčila spolupráca s knižnicami (v Pezinku, Senici, Piešťanoch, Trnave - Knižnica J. Fándlyho aj Univerzitná knižnica; s Petržalskou knižnicou a Mestskou knižnicou Bratislava, s Univerzitnou knižnicou Bratislava a Univerzitnou knižnicou Prešovskej univerzity atď.). Z vysokoškolských pracovísk možno pokladať za tradične veľmi dobrú spoluprácu organizovanie podujatí spojených s predajom s katedrou histórie na PdF UK, s katedrami slovenskej literatúry PdF aj FF UK, Katolíckou univerzitou v Ružomberku, Prešovskou univerzitou UPJŠ v Košiciach, ako aj s Letnou univerzitou slovenského jazyka a kultúry a so Studia Academica Slovaca.

Tradičnou formou propagácie kníh vydaných v LIC je Bibliotéka. Na domácu prezentáciu súčasných slovenských autorov a ich tvorby sa nám osvedčila spolupráca s inými subjektmi, ktoré sa dlhodobo venujú šíreniu súčasnej literatúry formou festivalov, besied, literárnych súťaží a multižánrových prezentácií, ako sú literárnyklub.sk, Anasoft litera, Novotvar, rómsky literárny klub Paľikerav a iné.. Aj v roku 2020 pripravíme podujatia v spolupráci s týmito subjektmi na platforme Dní slovenskej literatúry. Súčasťou platformy sú festivaly LiKE v Košiciach, FELIBER POETRY v Pezinku a Modre, NOVOTVAR a AUTORIÁDA v Bratislave, kde sme vyhlásili laureáta Ceny René Anasoft litery gymnazistov. Táto cena bude určite pokračovať aj v roku 2020. Viac o nej sa dozviete v profile tohto ocenenia či priamo na webe

Dlhodobo podporujeme aj projekt Medziriadky či literárne súťaže ako Literárny ZvolenLiterárna Senica Ladislava Novomeského, Cena Rudolfa Fábryho a iné. V roku 2020 sa uskutoční jubilejný desiaty ročník súťaže esejistického písania stredoškolákov Esej Jána Johanidesa. Taktiež budeme udeľovať aj Cenu Jána Johanidesa, ktorá sa vyhlasuje každý druhý rok. 

Na propagáciu pôvodných slovenských titulov z iných vydavateľstiev využívame priestor kníhkupectva KNIHY LIC, kde vo výklade, cez sociálne siete, ale aj prezentáciami za účasti autorov propagujeme knižné novinky. Tento priestor využívame na tlačové besedy, stretnutia s novinármi, autogramiády a besedy s autormi. Odprezentujeme tu knižné tituly z edície LIC, ale priestor poskytneme aj na prezentácie vydavateľom, na festival dramatizovaných a autorských čítaní Čau o piatej (Poviedka aj Básne) či podujatia Poznámky pod čiarou. Zároveň tu poskytujeme priestor ilustrátorom a ilustrátorkám (do konca januára tu prezentuje svoje práce Adela Režná). 

 

Medzinárodné vzťahy

Naším cieľom je predstaviť zahraničným vydavateľom a širokej verejnosti najlepšie výsledky slovenskej knižnej tvorby za posledné roky. V roku 2020 plánujeme národné expozície na nasledujúcich veľtrhoch: Taipei Book Fair (4.- 9.2.), London Book Fair (10.-12. 3.), Leipziger Buchmesse (12.-15.3.), Livre Paris (20.-23.3.), Bologna Children's Book Fair (30.3 -2.4.), Budapest Book Festival (23.–26.4.), Svět knihy Praha (14.-17.5.) a Frankfurter Buchmesse (14.-18.10.).  Najmä stánok na Leipziger Buchmesse bude v roku 2020 väčší – z 4 m2 na 10 m2 v atypickom prevedení a bohatšia bude aj účasť autorov na sprievodných podujatiach veľtrhu. K účasti na jednotlivých medzinárodných knižných veľtrhoch sa bežne pripájajú sprievodné akcie – prezentácie autorov, autorské čítania, diskusné fóra, ktoré prispievajú k zviditeľňovaniu našej literatúry pre obchodných partnerov, laickú verejnosť, odborníkov a literárnych pracovníkov. 

LIC spolupracuje so zahraničnými partnermi počas celého roka, dopĺňa niektoré účasti na festivaloch, podujatiach a diskusiách do svojej celoročnej činnosti a organizuje a pripravuje priame vystúpenia v zahraničí pri rozličných príležitostiach. Sú to napríklad: výmenný pobyt slovenského a rakúskeho autora v Rakúsku, resp. na Slovensku; prezentácia na Buchmesse Wien; účasť na literárnom festivale v Gavoi na Sardínii; Vyšehradské literárne štipendium; prezentácia v Štuttgarte a v Ulme; prezentácia vo Veľkej Británii – European Writers 2020; Arsenal Kyjev; Medzinárodný literárny festival v Ľvove; prezentácia v Edinburgu; prezentácia slovenských autorov v Španielsku na „Festival de literatura Cosmopoetica“; Európska noc literatúry v Prahe; prezentácie slovenských poetov a poetiek vo FRA Café v Prahe; prezentácia slovenského prozaika alebo prozaičky na knižnom festivale v Káhire; Medzinárodná noc poézie v RímeMesiac autorského čítania; Conrad Festival Krakow a mnohé ďalšie. Medzi podujatia s medzinárodnou účasťou na území Slovenska patrí napríklad aj festival poézie Capalest

Počet žiadostí zahraničných vydavateľov o podporu z grantového systému SLOLIA systematicky narastá. Poskytovanie štipendií pre zahraničných prekladateľov (a slovakistov všeobecne) je jedným zo základným predpokladov pre šírenie slovenskej literatúry v zahraničí. V roku 2020 plánujeme prijať osem zahraničných štipendistov na dvojtýždňové pobyty. Prekladateľské štipendijné pobyty rozširujeme o jeden celoročný program - Trojica Air. Viac sa o ňom dočítate tu.