8. ročník Anasoft litera festu 2014 prebiehal od 12. do 17. mája v bratislavskom KC Dunaj, kníhkupectve Artforum a Pisztoryho paláci. Na besedách a čítačkách sa predstavilo osem finalistov, do desiatky chýbala Jaroslava Blažková s knihou To decko je blázon a Lukáš Luk s titulom Záhada Považského bula.

Pondelok

V prvý deň festivalu boli prezentované knihy Obrazy zo života M. a Krasojazdkyňa. Autorku prvej z nich Svetlanu Žuchovú predstavil v rozhovore Michal Havran. Kniha je o smrti, ale aj o láske a vzájomných vzťahoch. Žuchová je psychiatrička a o väzbe na svoju literárnu tvorbu povedala: „Medzi mojím civilným povolaním a písaním je len malý prienik a ovplyvňuje sa to minimálne!“ Dado Nagy sa zas porozprával s autorkou druhej spomenutej knihy Uršuľou Kovalyk. Jej hlavná postava Karolína prechádza neľahkým životom, rovnako ako sama autorka, ktorá vyrastala v rozvrátenej rodine. Rozprávanie je autentické a písané jednoduchým jazykom: „Mám rada ľudí, ktorí sa vyjadrujú stručne, rýchlejšie sa dohovoríme...

Utorok

Ivana Dobrakovová, autorka troch kníh, je nominovaná už tretíkrát, tentoraz s knihou Toxo, no neberie to ako samozrejmosť. Debatovala s Radoslavom Passiom, pričom prezradila, že má v pláne román, v ktorom sa jej obľúbená postava Blanka konečne nezblázni, a bude „o Taliansku, bytoch, hmyze, rasizme...“ Pavel Vilikovský hovoril o filozofickejších témach, ako pravda, skutočnosť, spomínanie v súvislosti s písaním i jeho nominovanou knihou Prvá a posledná láska. V diskusii s Petrom Darovcom prezradil: „Skutočnosť veľmi zväzuje krídla, nedovolím si písať o niečom, čo sa nestalo.“

Štvrtok

Na štvrtkovej besede sa stretli dvaja generačne odlišní spisovatelia. Režisér Martin Šulík v úlohe moderátora povedal o Dušanovi Dušekovi a jeho zbierke poviedok Melón sa vždy smeje, že sa vie v súkromí rozčúliť, ale do jeho kníh sa hnev nikdy nedostane: „V tvojich knižkách sa zloba tejto doby, tá ničota, ktorá nás obklopuje, nikdy neobjaví, sú vždy láskavé a ľudia v nich túžia žiť“. Tomáša Vargu, ktorý sa dostal medzi finalistov hneď so svojím debutom Grázel, vyspovedal Štefan Chrappa. V jeho knihe je násilia viac než dosť, publikum však oslovil práve autorov entuziazmus a schopnosť byť nad vecou.

Piatok

Na záver festivalu sa predstavili spisovatelia Maroš Krajňak a Jana Juráňová. Maroš Krajňak je na cenu Anasoft litera nominovaný už po tretíkrát a v knihe Informácia uzatvára pomyselnú trilógiu, v ktorej rozoberá najmä problém etnickej identity. V rozhovore s Patrikom Orieškom uviedol, že do svojich próz zámerne nevkladá ženské postavy, aby ich uchránil pred krutosťou, o ktorej píše. Štvornásobnú finalistku Janu Juráňovú predstavila Zuzana Maďarová. Inšpiráciou pre prózu Nevybavená záležitosť bol jeden z príbehov, o ktorom sa autorka dozvedela pri príprave knižného rozhovoru s Agnešou Kalinovou. Jeho hlavná protagonistka sa vyrovnáva so životnými zmenami a so samotou, ktorá jej zároveň prináša aj istú mieru vnútornej slobody.