Anasoft litera fest sa začína 2. októbra

     Už tretí rok je s vyhlásením víťaza najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera spojený literárny festival. Za čím všetkým je literatúra?

     Anasoft litera fest sú predovšetkým autorské čítania finalistov ceny Anasoft litera. Aj tento rok Inge Hrubaničovú, Jána Litváka, Viliama Klimáčka a ostatných uvedú známe literárne osobnosti, ako Dušan Dušek, Kornel Földvári a Balla. V troch bratislavských gymnáziách budú mať autorské čítania Pavel Vilikovský s Tomášom Janovicom, Dušan Dušek s Dušanom Mitanom a Vilam Klimáček.

     Na literatúru sa zameriavame aj v ôsmich filmoch v kine Mladosť: na denníkovú v nádhernom filme Martina Šulíka Kľúč k určovaniu trpaslíkov, na komiksovú v animovanom filme Persepolis, na súčasnú v novom českom filme Vladimíra Michálka O rodičoch a deťoch.

     Aj rapová hudba je literatúra. V tých lepších prípadoch. Tým určite je Peťo Tázok.

     Festival sa slávnostne otvára vyhlásením víťaza ceny Anasoft litera. Aj jeho záver v komornom štúdiu Slovenského rozhlasu bude nielen grandiózny, ale aj ojedinelý. Improvizovaný symfonický orchester Musica Falsa et Ficta v spolupráci s klaviristom Mikulášom Škutom v dvadsaťčlennej zostave uvedie súčasnú interpretáciu barokových klišé vo svojom premiérovom Oratóriu. Večer odštartuje koncert českej undergroundovej kapely básnika Pavla Zajíčka DG 307 k filmu Nosferatu, ktorého predlohou je, samozrejme, tiež slávny román.

     Novou súčasťou programu Anasoft litera fest sú aj štyri diskusie na Rádiu Devín, každý festivalový večer od štvrtku až do nedele. Posledná z nich, s Ludvíkom Vaculíkom, bude verejná.

K pozvaniu na festival pripájame aj pozvanie na www.anasoftlitera.com, kde nájdete podrobný program.