And So I Dare – A tak sa odvážim

Na slovenský a český trh prichádza knižná novinka v anglickom jazyku And So I Dare (A tak sa odvážim) z pera bývalej slovenskej novinárky Denisy Vojtényiovej a z fotoobjektívu talianskeho umeleckého fotografa Stefana Tognona. Na svojej ceste po Európe (vrátane Slovenska) sa inšpirovali siedmimi skutočnými príbehmi ľudí s extrémnymi osudmi, ktorí by podľa bežných stereotypov mali žiť na periférii spoločnosti. Nežijú. Naopak, sú aktívni v politike, pracujú ako novinári, softvéroví developeri, právnici či dizajnéri. A to aj napriek tomu, že nevidia, majú výšku dieťaťa, sú exprostitútkami alebo trpia maniodepresiou.

And So I Dare chce vzdať hold nielen siedmim moderným samurajom a ich odvahe pri hľadaní miesta v dnešnej spoločnosti, ale aj najkrajšiemu a najrozmanitejšiemu kontinentu na svete – Európe. Kolíske západnej civilizácie a vzdelanosti, domovu mnohých národov a kultúr, ktorých unikátny charakter, tradície a zvyky je našou povinnosťou chrániť, rozvíjať a hlavne ubrániť pred agresívnou globalizáciou.

"Keď som pred siedmimi rokmi odchádzala zo Slovenska, ,malí ľudia‘ v supermarkete predo mnou utekali, poblednutí slepí ľudia väčšinou posedávali v obývačkách a ja som nemohla písať o niektorých témach, pretože boli ,nevhodné‘ pre našich čitateľov. Dnes majú tí istí ,malí ľudia‘ svoju vlastnú organizáciu, o slepých ľuďoch sa točia umelecké filmy a mne vyšiel príbeh o exprostitútke," hovorí bývalá novinárka. Svoje dôvody zapojiť sa do projektu vysvetľuje aj fotograf Stefano Tognon: "Príbehy sa mi zdali originálne, pretože mnohé témy v nich sú stále tabuizované alebo marginalizované. A keďže rád experimentujem, spojenie umeleckej konceptuálnej fotografie s reálnou žurnalistikou som považoval za výzvu." Ako ďalej dodáva, pripraviť sériu umeleckých fotiek na tému alkoholizmu alebo bipolárnej poruchy nebolo jednoduché. "Práve to ma však na projekte fascinovalo. Rovnako ako kultúrne rozdiely," opisuje začiatok slovensko-taliansko-írskej koprodukcie umelec z Padovy.

Časť z predaja knihy bude venovaná podpore Palčekom, "združeniu ľudí nízkeho vzrastu s veľkým srdcom" s diagnostikovanou achondropláziou.