Arpád Soltész na návšteve v Srbsku

Slovenský spisovateľ a investigatívny novinár Arpád Soltész, autor románu Sviňa, ktorý koncom minulého roka preložila Zdenka Valentová-Belićová so srbčiny a vydalo ho vydavateľstvo Clio z Belehradu za finančnej podpory komisie SLOLIA, bol nedávno na trojdňovej návšteve v Srbsku. Vydavateľstvo pri tej príležitosti zorganizovalo rad podujatí, stretnutí s početnými novinármi a čitateľmi.

Kniha bola najprv  predstavená v Belehrade v divadle Bitef teatar, kde o nej hovorili recenzent Dragan Velikić, prekladateľka Zdenka Valentová-Belićová, šéfredaktor vo vydavateľstve Clio Zoran Hamović a autor, večierok moderovala Tamara Stojanović, a na druhý deň bola uvedená v Novom Sade, na Katedre slovakistiky Filozofickej fakulty a v kníhkupectve Bulevar Books, kde o diele okrem prekladateľky, redaktora a autora hovoril aj kunsthistorik Nebojša Milenković.

„Za nami sú“, ako zdôraznila Tamara Stojanović, hovorkyňa vydavateľstva Clio, „hodiny inšpiratívnych rozhovorov, výmeny názorov a skúseností, stretnutia s čitateľmi, propagácie a prechádzok. Sme radi, pretože médiá a čitateľská verejnosť uznali význam tohto románu, ktorý nie je obsiahnutý len v jeho literárnych kvalitách, ale aj v schopnosti nás nenápadne, ale sugestívne varovať a povzbudzovať ako jednotlivcov i spoločnosť k prehodnoteniu a zmene.“

Pripomíname, že román Sviňa, ktorého vznik podnietila vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnirovej, zažil na Slovensku výnimočnú recepciu, bol preložený do češtiny a francúzštiny a bol natočený rovnomenný film podľa tohto románu.

  • Arpád Soltész na návšteve v Srbsku - 0
  • Arpád Soltész na návšteve v Srbsku - 1
  • Arpád Soltész na návšteve v Srbsku - 2
  • Arpád Soltész na návšteve v Srbsku - 3