Slávny autor John Boyne bol v sobotu prvýkrát na Slovensku a jeho zastávka  viedla do kníhkupectva Martinus na Obchodnú ulicu v Bratislave na diskusiu aj o jeho najnovšej  knihe Chlapec na vrchole hory (Vydavateľstvo Slovart 2016).

„Vo vašich knihách chýbajú upíri, vlkolaci, nič z toho tam teda nie je, prečo sa vyhýbate všetkému, čo ostatným autorom knihy predáva?“ Takouto otázkou zaskočil írskeho spisovateľa moderátor Juraj Šlesar. Vďaka tomu sa diskutovalo o dôležitom odkaze z minulosti, o reálnych veciach, o ktorých treba písať, takisto o tom, prečo autorove knihy nezvyknú končiť happy-endom. Boynov debutový román Chlapec v pásikavom pyžame (Vydavateľstvo Slovart 2014) je označovaný za fenomenálne dielo, ktoré je síce určené pre detského čitateľa, no zasiahne aj dospelú dušu. Jeho autor prezradil, že príbeh písal len tri dni. Takisto dal aj niekoľko rád tým, ktorí by sa raz chceli stať spisovateľmi:

Rada 1: Čítajte, čítajte, čítajte... treba čítať, byť v obraze, informovať sa o aktuálnych autoroch...

Rada 2: Disciplína. Netreba si predstavovať život spisovateľa tak, že vás raz prepadne inšpirácia a hotovo. Každý deň si musíte sadnúť a začať písať. Skúste napísať aspoň pár viet, raz z nich budú strany.

Rada 3: Nechajte si poradiť, no nie od svojej mamy – tá vám vždy povie, že je to najlepšie.

Rada 4: Ak Vám raz vydajú knihu a ocitnete sa na veľtrhu, kúpte svojmu vydavateľovi pohárik alebo rovno dva poháriky alkoholu...

Marta Fandlová