Babylon jazykov otvoril 16. ročník Capalestu

Poetická časť frankofónneho festivalu v Banskej Štiavnici je v tomto ročníku zameraná na slovenskú poéziu. Smerovanie festivalu na Východ sa zmenilo na Západ, konkrétna na slovenskú poéziu. „Capalest“ je zároveň predprípravou na mimoriadnu prezentáciu slovenskej literatúry na budúcoročnom parížskom knižnom salóne Livre Paris. Hlasy desiatich slovenských poetiek a básnikov zazneli na otváracom podujatí Capalestu Babylon jazykov vo štvrtok popoludní v Libresse spolu s dvomi francúzskymi hlasmi – poetky Lindy Marie Baros a básnika Guillauma Métayera.

Po Babylone jazykov publiku v Libresse predstavili svoju poéziu v rozhovore s moderátorkou Miroslavou Vallovou a čítaním ukážok zo svojej tvorby Agda Bavi Pain a Eva Tomkuliaková. Na podujatí Vzdialený nárek za blízkosťou, nazvanom podľa básne Evy Tomkuliakovej, zazneli verše obidvoch slovenských autorov vo francúzštine v interpretácii Anne Marie Bélime a Nicolas Guy.

Štvrtkový program Calaestu ukončil vynikajúci koncert zostavený z diel autorov 17. a 18. storočia a starých írskych, talianskych a francúzskych skladieb v podaní Robina Tromana na rôznych píšťalách a Thierryho Meuniera na historickej lutne.

Dnes pokračuje Capalest dopoludňajším prekladateľským seminárom, popoludní sa návštevníci kaviarne Gavalier stretnú s poetkami Silviou Majerskou, Danou Podrackou a Veronikou Dianiškovou a ich tvorbou, ktorá zaznie v slovenčine a vo francúzštine.

V Art café sa predstavia o 17.00 hod. francúzski hostia Capalestu Linda Maria Baros a Guillaume Métayer s Jánom Gavurom.

Vyvrcholením dnešného dňa bude poetické inscenované predstavenie Na polceste tvrdosti zostavené z veršov ôsmich slovenských autorov v interpretácii Magdy Vášáryovej a Lucie Letkovej v réžii a dramaturgii Michela de Maulne.

  • Babylon jazykov otvoril 16. ročník Capalestu - 0