Básnik a novinár Bartosz Sadulski na štipendijnom pobyte v Bratislave

Na Vyšehradské literárne štipendium pricestoval z Poľska Bartosz Sadulski.

Bartosz Sadulski (1986)

Básnik a novinár. Autor zbierok poézie post (2012), tarapaty (2016), a mniej niż jedno zwierzę (2019). Za prvú z nich bol v roku 2013 nominovaný na Cenu poézie Silesius v kategórii debut a s druhou vyhral vroclavskú Cenu Warto. Jeho básne boli publikované v literárnych časopisoch a novinách Lampa, Odra, Gazeta Wyborcza, Chimera, v antológii Połów. Poetyckie debiuty 2010 a v slovenčine v časopise Revue svetovej literatúry v preklade Patrika Orieška. Jeho tvorba bola preložená do ukrajinčiny, slovenčiny, španielčiny a angličtiny. Je autorom turistických sprievodcov po Malte a ostrove Bornholm, držiteľom Štipendia Ministerstva kultúry 2019. Budúci rok vydá vydavateľstvo Książkowe Klimaty jeho debutový román Rzeszot, ktorý Bartosz Sadulski v Bratislave dokončuje. Pravidelne píše pre portál dwutygodnik.com, je tajomníkom redakcie magazínu Herito, ktorý štvrťročne vychádza v Medzinárodnom kultúrnom centre v Krakowe. Žije v Nowej Hute.

 

 

Vyšehradské literárne štipendium je určené autorom alebo prekladateľom aspoň jednej tlačenej publikácie, esejistom, literárnym kritikom, literárnym publicistom a novinárom s najmenej tromi príspevkami uverejnenými v relevantnom médiu. Viac o ňom sa dozviete na tomto odkaze.

 Ak by ste si chceli vychutnať literatúru krajín "vé štvorky", príďte o necelé dva týždne do históriou dýchajúceho Rómerovho domu. Štipendisti sa tu predstavia 25. augusta od 17:30. Podujatie nájdete aj na Facebooku.