BBcon a literatúra

Piatok a sobota v polovici júla (konkrétne 19. a 20.) sa v Banskej Bystrici v budove Filozofickej fakulty UMB stretla partia nadšencov sci-fi, fantasy a hororu. Prebiehal tu ďalší ročník BBconu, ku ktorému sa pripojil aj putovný festival Parcon.

BBcon je jeden z pôvodných banskobystrických zrazov fanúšikov fantastiky. Niekoľko rokov sa neuskutočnil, no občianske združenie Fandom ho vlani obnovilo. Tento rok sa niesol v štýle populárneho filmu Návrat do budúcnosti (r. Robert Zemeckis, 1985). Hlavnou atrakciou neboli len zberateľské predmety spojené s touto klasickou trilógiou, ale aj skutočný DeLorean, ktoré je samo o sebe pomerne vzácnym modelom i mimo popkultúrneho kontextu.

BBcon je malý, takmer rodinný s komornou atmosférou. Návštevníkov bolo niekoľko stoviek, no človek mal pocit, že iba pár desiatok. Ľahko sa totiž roztratili v dvoch budovách a niekoľkých sálach. BBcon sa napriek svojej veľkosti mohol popýšiť ambicióznou líniou prednášok či besied a sprievodným programom. Tradične sa dalo navštíviť herňu s klasickými konzolami z prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. O dvere ďalej boli moderné X-boxy, Playstation a virtuálna realita. Okrem toho sa našlo aj niekoľko stánkov s komiksami, knihami, príručkami Dungeons & Dragons či hernými doplnkami. Nechýbala ani výstava a predaj diel domácich ilustrátorov a komiksových tvorcov.

Pre nás je však zaujímavá hlavne programová línia, konkrétne vzťah BBconu k literatúre. Zrazov pre fanúšikov na Slovensku je dosť, na každom z nich sa krstí alebo sa autori fantastiky snažia prepojiť so svojím potencionálnym publikom.

Hlavnou literárnou udalosťou conu bol krst knihy Biely havran Valentíny Sedilekovej. Ide o pokračovanie jej dva roky starého titulu Venil, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Artis Omnis. Krstilo sa kávou a krstná mama knihy bola herečka a spisovateľka Silvia Zeumerová. Samotná Sedileková sa profiluje nielen ako autorka, ale i ako aktivistka a propagátorka prevencie proti anorexii, pri čom táto jej práca sa pretavila do knihy Chuť žiť (Elis), ktorá bola na trh uvedená taktiež nedávno. Valentína zároveň predstavuje najmladšiu publikačne aktívnu autorku fantastiky na Slovensku, a tak sa organizátori rozhodli usporiadať besedu, v ktorej sa stretla s kráľovnou domácej fantasy Alexandrou Pavelkovou.

Okrem toho záujem vzbudili aj besedy s kontroverzným autorom brakových hororov Markom E. Pochom, hlavne jedna ,v ktorej sa na pódiu stretol s inými domácimi a českými spisovateľmi (Kotleta, Jelínek, Kotouč, Stožická a Vrbenská), čo viedlo k búrlivej debate o povahe a cieli spisovateľskej tvorby.

BBcon teda nesklamal a dúfame, že do budúcnosti prinesie ešte väčšie množstvo krstov a zaujímavých besied.