Bilancovanie po roku

Vydavateľstvo Fragment pôsobí na slovenskom knižnom trhu od novembra 2004. Čitatelia v Čechách sa s jeho produkciou stretávajú už od roku 1991, za toto obdobie im ponúklo vyše 1000 titulov. O doterajšej činnosti a pripravovaných novinkách slovenskej pobočky tohto vydavateľstva informovali jeho predstaviteľky na marcovej tlačovej besede. Za prvý rok existencie na Slovensku vydal Fragment 58 titulov, z nich sa predalo vyše 76 tisíc kusov. Produkciu vydavateľstva tvorí najmä beletria pre deti, populárno-náučná literatúra pre deti a mládež, rozprávky a humor pre dospelých. Tituly z edícií Chalanom vstup zakázaný! a Alica a..., určené predovšetkým 10 –15-ročným dievčatám, zaujali aj chlapcov. Séria Klub záhad je skôr pre chlapcov, ktorí obľubujú dobrodružstvo a napätie, na záhady sa môžu lepšie pozrieť cez lupu, ktorá je priložená v každej knižke. Fanúšikovia fantasy literatúry si obľúbili edíciu Deltora, ako aj Eragona, 1. diel trilógie Odkaz Dračích jazdcov. Koncom roka vydavateľstvo Fragment potešilo aj čitateľov Harryho Pottera malou príručkou

Neoficiálny sprievodca Harrym Potterom. Pre najmenších čitateľov sú určené pracovné zošity Predškolák či Malý školák, v ktorých môžu deti riešiť jednoduché matematické a logické úlohy, vyfarbovať si obrázky, tvorivo pracovať, v ďalších zošitoch nájdu odpovede na otázky, kto žije v mori či v zoo. Príťažlivé spracovanie edícií Čítaním za poznanímOtázky a odpovede priláka školákov nad 9 rokov, aby si prehĺbili vedomosti o prírode. Mladým chovateľom sú určené aj príručky či návody, ako sa starať o zvieratká.

Leporelám, ako prvým knižkám, s ktorými sa malé deti stretávajú prvý raz v živote, venuje Fragment osobitú pozornosť. Nespĺňajú len výchovné a estetické kritériá, ale sú invenčne technicky spracované, buď sú doplnené kolieskami, aby sa dalo nimi pohybovať ako autíčkom, ozubenými kolesami, dajú sa skladať ako puzzle, alebo majú otváracie okienka.

Na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka 2005 vydavateľstvo Fragment krstilo rozprávkovú knihu Paula McCartneyho Vysoko v oblakoch.

Tento rok pripravuje vydavateľstvo Fragment 80 titulov. Už 17. marca sa dostal na pulty kníhkupectiev fantasy román Patricka Carmana Za hradbami, prvá časť trilógie Elyonova krajina, ktorý vyšiel už v 12 krajinách. Slovenským čitateľom ho sprostredkovala prekladateľka Oľga Kralovičová.

V januári sa dostala na trh knižná podoba filmového príbehu Wallace & Gromit – Príbeh králikolaka, najmenšie deti sa určite potešia zvukovým leporelám, leporelám s posúvacími obrázkami. Pre malých školákov sú určené pracovné zošity, doplňovačky, vydavateľstvo pokračuje vydávaním ďalších titulov v úspešných edíciách Chalanom vstup zakázaný a

Alica a...  V edícii Deltora pribudli dva tituly – Mesto krýs a Púšť skazy. Trojica hlavných hrdinov pokračuje v hľadaní ukradnutých vzácnych kameňov z Čarovného pása, bez ktorých pás nemôže chrániť krajinu pred zlým Pánom tieňov.

V edícii Klub záhad sa čitatelia zoznámia s Démonom ticha, ktorý sa zakráda mestom, a s Neviditeľnou beštiou, čo sa blíži potichu a útočí bleskovo.

Druhý diel trilógie Odkaz Dračích jazdcovEldest príde do kníhkupectiev 29. septembra, premiéra filmu Eragon je naplánovaná na 14. decembra.

Na užitočne strávené voľné chvíle pre deti od 6 a 8 rokov sú určené brožúry Sudoku a Kakuro.

Podrobné informácie o všetkých novinkách, ako aj o činnosti vydavateľstva Fragment nájdete na webovej stránke www.fragment.sk. Od 1. apríla začne činnosť aj Inshop – internetový predaj kníh. Jeho výhody spočívajú v tom, že záujemcom poskytuje kompletnú ponuku produkcie, knihy sú lacnejšie ako v kníhkupectvách, objednávky vybavia do 7 dní.

Inshop bude zároveň slúžiť ako databáza všetkých vydaných aj plánovaných titulov z vydavateľstva Fragment.

KAKURO obálka

Poznáte kakuro? Školáci, ktorí majú radi hry s číselnými kombináciami, sa s nadšením pustia do lúštenia týchto logických úloh. Tí, ktorí nám do 12. apríla pošlú do redakcie kupón vydavateľstva FRAGMENT zo strany 11, môžu sa tešiť na celú zbierku týchto hlavolamov.