Bologna Children´s Book Fair

Medzinárodný veľtrh kníh pre deti a mládež v Bologni, kde LIC už tradične pripravuje národnú expozíciu SR, sa v tomto roku konal v čase od 23. do 26. marca. Čestným hosťom  bola v tomto roku Kórea.

V slovenskom národnom stánku s rozlohou 32 m2 a s novým riešením bolo vystavených  vyše 200 titulov z produkcie 26 slovenských vydavateľstiev.

Veľtrh tradične sprevádzalo množstvo sprievodných akcií, stretnutí so spisovateľmi a ilustrátormi, prezentácií a recepcií v jednotlivých stánkoch.

V rámci veľtrhu sa organizovalo udeľovanie cien “Bologna Ragazzi Award” a “Bologna New Media Prize”.

Slovenský stánok navštívili mnohí zástupcovia slovenských vydavateľstiev, ale aj reprezentanti zahraničných vydavateľstiev a organizácií, ilustrátori a slovenskí krajania žijúci v Taliansku.

Literárne informačné centrum pripravilo sprievodné akcie, na ktorých vystúpili poprední slovenskí autori a ilustrátori.

  • V pondelok 23. marca sa predstavila autorka Jana Bodnárová na pôde Univerzity vo Forli.
  • V utorok 24. marca sa konala tlačová konferencia s predstaviteľmi talianských médií s následným koktailom a koktailom na národnom stánku so zástupcami odbornej i laickej vydavateľskej verejnosti v súvislosti s avizovaním čestného hosťovania Slovenska v roku 2010.
  • Podujatia 25. 3. boli jednak v známej Sala Borsa, kde vystúpil Ľuboslav Paľo spolu s populárnym tvorcom kirigamov Karolom Krčmárom, jednak na bolonskej vlakovej stanici, kde sa Jana Bodnárová a opäť Karol Krčmár prezentovali detskému divákovi. Pred týmto podujatím slovenská delegácia položila kyticu kvetov k pamätníku obetiam teroristického výbuchu na bolonskej železničnej stanici v roku 1980.  
  • Štvrtok 26. 3. bol nielen posledným dňom veľtrhu, ale aj dňom slovenských workshopov v galérií Mambo. Na dvoch workshopoch, určených dospelým, ale aj detským záujemcom, slovenskí ilustrátori Ľuboslav Paľo a Daniela Olejníková excelovali svojim ilustrátorským umením.

Veľtrh dáva široké možnosti na rozvinutie spolupráce v oblasti detskej literatúry. Záujem zo strany talianskych editorov o práce slovenských autorov a ilustrátorov kníh je značný. V budúcich rokoch vyvinieme ešte intenzívnejšie úsilie na poli realizácie knižných projektov v tomto teritóriu a, samozrejme, maximálne úsilie pri príprave účasti Slovenska ako čestného hosťa veľtrhu v roku 2010.