Bologna Children´s Book Fair

 

Medzinárodný veľtrh kníh pre deti a mládež v Bologni, na ktorom Literárne informačné centrum tradične pripravuje národnú expozíciu SR sa bude v tomto roku konať v čase od 23. do 26. marca. Čestným hostím 46. ročníka veľtrhu je Kórea.

Slovenský národný stánok (hala 29, B25) sa predstaví v novom dizajnérskom riešení, ktoré bude prípravou na čestné hosťovanie Slovenska v roku 2010 na tomto významnom knižnom podujatí. V slovenskom stánku s rozlohou 32 m2 bude vystavených vyše 200 titulov z produkcie 26 slovenských vydavateľstiev. Literárne informačné centrum pripravuje viaceré sprievodné podujatia, na ktorých sa predstavia poprední slovenskí autori a ilustrátori.

V pondelok 23. marca sa autorka Jana Bodnárová predstaví na pôde Univerzity vo Forli. Na tradičnom stretnutí so študentami slavistiky budú premietnuté niektoré z krátkých filmov autorky.

V utorok sa bude konať tlačová konferencia pre predstaviteľov talianských médií. Publiku sa predstavia aj víťazi prekladateľskej súťaže Estroverso, ktorí do taliančiny preložili viaceré texty slovenských autorov, medzi inými aj dielo Jany Bodnárovej Dievčatko z veže.

V stredu 25. 3. sa budú konať dve podujatia v spolupráci so známym bolonským divadlom REON. V hlavnej bolonskej Knižnici pre deti a mládež Sala Borsa, je na programe scénické čítanie z diela Erika J. Grocha Tuláčik a Klára za prítomnosti ilustrátora Ľuboslava Paľa a tvorcu kirigamov Karola Krčmára.

Javiskom pre Janu Bodnárovú a hercov divadla REON, ktorí budú čítať z autorkinho príbehu Dievčatko z veže sa stane čakáreň Hlavnej bolonskej vlakovej stanice opäť za prítomnosti Karola Krčmára. Na tomto i predchádzajúcom podujatí zaznie sprievodná hudba v podaní Miloša Slobodníka.

Štvrtok 26. 3. bude nielen posledným dňom veľtrhu, ale aj dňom dvoch slovenských workshopov v Galérii moderného umenia mesta Bologne (Mambo). Viesť ich budú slovenskí ilustrátori Ľuboslav Paľo a Daniela Olejníková, študentka VŠVU. Jej diela zaradila prestížna medzinárodná porota do tohtoročnej „Výstavy ilustrátorov“, ktorá tradične patrí k najvýznamnejším podujatiam veľtrhu.

Via informácií nájdete na oficiálnej stránke Bologna Children´s Book Fair