Buch Wien 2021

Buch Wien 2021 opäť v prezenčnej podobe

Po  vynútenej „covidovej“ prestávke v čase od 10 do 14. novembra sa obľúbený Buch Wien, najdôležitejšia udalosť v rakúskom knižnom priemysle, konal opäť v prezenčnej podobe.

So stovkami vydavateľov je už tradične miestom inšpirácie a okrem tisícov nových publikácií sa návštevníci môžu tešiť na množstvo podujatí, pódiové rozhovory, panelové diskusie, čítania a prednášky nemecky hovoriacich a medzinárodných autorov ako aj početné podujatia pre deti a mládež.

Rusko, ako prvá hosťujúca krajina v histórií veľtrhu, bola tohtoročným čestným hosťom. Svojím architektonicky pôsobivým stánkom s vlastným pódiom zaujímavo obohatilo festivalovú atmosféru celého knižného veľtrhu.

Slovensko bolo tentokrát zastúpené aj formou národného stánku (naposledy sme sa zúčastnili formou národného stánku v roku 2008), ktorý organizovalo Literárne informačné centrum a prispeli sme tiež do ponuky sprievodných podujatí. Slovenský stánok sa nachádzal v hale D pod číslom E 15.

V rámci sprievodných akcií vystúpili na fóre Donau Lounge slovenskí autori Pavel Rankov, Jana BeňováMichal Hvorecký.

V piatok 12. novembra Pavel Rankov predstavil v rámci knižného veľtrhu nemecký preklad svojej knihy Matky - Mütter (Anthea Verlag) v preklade Ines Šebesta, v ktorej rezonuje dramatický osud žien, najmä matiek a deti na pozadí traumy gulagu. V ten istý deň vystúpila Jana Beňová na pódiovej diskusií spolu s Ognjenom Spahićom. Sobota 13. novembra patrila Michalovi Hvoreckému a nemeckému prekladu jeho románu Tahiti Utópia -  Tahiti: Utopia (Klett Cotta Verlag) v preklade Mirka Kraetscha. V románe sa zaoberá úvahami alternatívnej existencie pre Slovensko.
V nedeľu 14. novembra  diskutovala opäť Jana Beňová spolu s Noémi Kiss, o skúsenostiach autoriek v podunajskom regióne počas pandémie a tiež o pandémii ako zdroji umeleckej inšpirácie.

Slovenský stánok navštívili početní zahraniční hostia, profesionáli z oblasti knižnej kultúry, prekladatelia a zahraniční agenti ale aj laickí návštevníci veľtrhu, ktorí ho hodnotili veľmi pozitívne.

 

  • Buch Wien 2021 - 0
  • Buch Wien 2021 - 1
  • Buch Wien 2021 - 2
  • Buch Wien 2021 - 3
  • Buch Wien 2021 - 4