Park na Svoradovej sa stal uprostred leta dejiskom ušľachtilého súboja hrdinov slova. Stretla sa tu československá partia slamerov, aby bratislavskému publiku predviedla niečo zo zázračnosti performatívnej poézie. Turné Panslam 2017 prinieslo tento žáner v priebehu 15 dní do deviatich slovenských a jedného českého mesta.
 
Začali v Prešove a v Košiciach, pokračovali do Žiliny, na Pohodu, do Banskej Bystrice a Banskej Štiavnice, navštívili tiež Nitru a Skalicu, ktorá sa im obzvlášť zapáčila, napokon prišli do Bratislavy a celé turné ukončili vo Veselí nad Moravou. Slameri sa zhodli na tom, že ich prekvapilo, akú pozitívnu spätnú väzbu počas turné dostávali a koľko nováčikov sa pre slam poetry nadchlo – svoje pôsobenie žartom označili za „evanjelizáciu“.

V Bratislave sa pod moderátorským dozorom Anatola Svahilca do práce pustili Adeladla a jej emóciami nabitý prejav, Mišo Krakovský s flowom pripomínajúcim rap, Honza Dibitanzl, sťaby majster improvizovaného slamu, Niko so svojským štýlom, Vlado Janček, napokon víťaz piatkovej exhibície, Tomáš Straka a jeho sugestívny prejav básnika, a Pavel Oškrkaný s originálnymi slovnými hračkami. Poslední dvaja menovaní spolu s Luciou Ernekovou sú zodpovední aj za organizáciu turné, ktoré bolo v slovenskom kultúrnom prostredí ojedinelým a nasledovaniahodným počinom.

Obecenstvo v parku na Svoradovej sa spontánne rozširovalo o náhodných okoloidúcich – táto poézia je totiž presne o nepredvídateľných situáciách (ako keď vám Vlado Janček počas vystúpenia skočí do kruhu v pódiu) či o vynaliezavosti (keď ste na verejnom priestranstve a neviete, čo už je vulgarizmus, ktorý nemôžete použiť a čo ešte nie).

Slam poetry je predovšetkým živé umenie, schopné prispôsobiť sa aktuálnym podmienkam. Hrdinovia slova o tom vedia svoje a vedia presne, kedy sa vôli slova podrobiť a kedy ju skrotiť. Panslam 2017 sa aj vďaka tomu vydaril, nechajme však hodnotenie na samotných účastníkov:

Adeladla: „Poeticky jsme políbili místa slamem zatím nepolíbená a doufáme, že z toho vzniknou nová slamerčata.“

Anatol Svahilec: „Slam poetry je unikátní kulturní kung pao mnoha přísad a chutí, které je schopen člověk pozřít i po probděné noci ve tři hodiny ráno.“

Tomáš Straka: „Privilégium zobrať niečo okolo desať ľudí, ktorí sú schopní písať kvalitnú poéziu, skrz celé Slovensko a byť schopný im poskytnúť spravodlivú plácu, beriem ako veľkú česť a povinnosť, na ktorú som právom hrdý.“

Pavel Oškrkaný: „Turné překonalo všechna očekávání.“

Honza Dibitanzl: „Hodně jsme se dotýkali – fyzicky i duševně.“

A napokon víťaz bratislavskej exhibície pridal svojrázny odkaz nášmu časopisu na mieru:

Vlado Janček: „Čo písať do Knižnej revue? Nikdo neví. Nikdo neví...“
 
Jaroslava Šaková