Buďme poriadni a príjemní 

V utorok 30. mája predstavila Magda Vášáryová  v bratislavskom kníhkupectve Artforum svoju novú knihu Buďme poriadni. Vyšla vo vydavateľstve Kalligram a podobne ako jej predošlá kniha Diskrétní průvodce ... co možná nevíte o společenském chování  je „návodom ako byť príjemný sám pre seba a pre druhých“. Prezentovanú knihu písala autorka špeciálne pre Slovákov, a dá sa preto na ňu dívať aj ako na súbor skečov o slovenskej spoločnosti. Autorka ju vidí ako „spoločnosť priateľsko-malomestského typu“, alebo ako „honest brokers“, tak vraj označili Slovákov zahraničí.

Magda Vášáryová krátko predstavila knihu, prečítala niekoľko svojich obľúbených pasáží a odpovedala na otázky z publika. Vyjadrila svoj vzťah k rodnej Banskej Štiavnici, ktorej venovala aj svoju prvú knihu Krátke listy jednému mestu. Vznik vtipných úvah o spoločenskom správaní dala do súvisu s niekdajším prednášaním etikety pre diplomatov, na základe ktorého ju neskôr oslovila redaktorka Mladej fronty, aby napísala knihu. V Artfore nedávno prezentoval knihu aj Vášáryovej manžel Milan Lasica, v jeho prípade išlo však o vtipnú knihu spomienok spísanú spolu s Jánom Štrasserom. Magda Vášáryová sa však na napísanie spomienkovej knihy nechystá, lebo podľa jej vlastných slov „ešte niet na čo spomínať“. Táto úspešná a charizmatická žena zanechala v prítomných dlhý pocit utešenej zdvorilosti, ktorá raz pre zmenu nestojí na slovenskej pôde v kúte.

Ďalšie prezentácie sa konali 26. mája v bratislavskom Auparku, 5. júna v Artfore v Banskej Bystrici a 9. júna v Artfore v Žiline.

Eva Batiková