Cap à l’Est 2010 – festival poézie divadla a hudby

Logo podujatia

 

V dňoch 16.-21. augusta sa bude v Banskej Štiavnici konať festival, ktorý už po ôsmy raz privedie na Slovensko hudobníkov, hercov a básnikov z rozličných kútov Európy. Tento ročník je venovaný bulharskej a gréckej literatúre a kultúre.

Do Banskej Štiavnice opäť pricestujú veľký francúzsky básnik Bernard Noel a grécky žijúci klasik Titos Patrikios, štiavnickému publiku sa predstaví slávna bulharská speváčka Valia Balkanska, v podaní Jozefa Šimonoviča zaznie Proglas, v réžii Michela de Maulne zaznejú verše Ladislava Novomeského. Festivalu sa zúčastní asi dvadsiatka európskych, ale aj slovenských básnikov, okrem iných Dana Podracká, Igor Hochel, Anna Amadina.

Súčasťou festivalového programu budú tradične aj diskusie za okrúhlym stolom. O európskej finančnej politike budú spolu hovoriť francúzski a slovenskí odborníci. Hlavnou témou okrúhleho stola slovenských a bulharských historikov je cesta na východ (cap a l´est) – odchod cisára Konštantína z Ríma do Byzantskej ríše.

Veľkému záujmu sa teší už teraz pripravované premietanie významných diel bulharskej kinematografie ako napríklad film Veľká herézia o histórii sekty bogomilov  za prítomnosti autorky Geny Traikovej.

Kostol sv. Kataríny privíta v predposledný večer festivalu francúzsku klaviristku Mi Yong Lee, laureátku viacerých významných francúzskych a medzinárodných klavírnych ocenení.

Spoluoarganizátorom podujatia je aj Literárne informačné centrum.

 

Ďalšie informácie o festivale Capalest 2010