Cap à l'Est pripomenie aj básnika Vladimíra Holana

Frankofónnym festivalom poézie, divadla a hudby Cap à l'Est pravidelne v lete ožíva Banská Štiavnica. Jeho 10. ročník sa začne o necelé dva týždne - vo štvrtok 16. augusta - a potrvá do nedele 19. augusta. Hosťom jubilejného ročníka bude Česká republika. Aj preto organizátori zaradili do programu festivalu napríklad spomienku na jedného z najvýznamnejších českých básnikov Vladimíra Holana.

 „Ambície festivalu sa počas obdobia 10 rokov značne modifikovali a pretvárali rovnako ako festival sám, ale hlavnú ambíciu – stretávanie básnikov, výmena skúseností, spájanie kultúr, to sú sny, ktoré sa jednoznačne napĺňajú. Postupne sa začína napĺňať aj sen priviesťumelcov k tvorbe pre festival, k písaniu jedinečných diel pre jedinečné predstavenia a pre zvláštnu atmosféru festivalovej Štiavnice,“ povedal riaditeľ festivalu Michel de Maulne.

Hlavný program otvorí už tradičné podujatie Babylon jazykov. Na ňom sa predstavia všetci zúčastnení básnici so svojou najnovšou tvorbou, ktorú prednesú v rodných jazykoch. Tentoraz budú medzi hosťami napríklad belgický básnik Guy Goffette, bulharská poetka Aksinia Mihailova či maďarský tvorca István Vörös. Česko a Slovensko zastúpia Štěpán Nosek, Petr Borkovec, Rút Lichnerová, Mária Ferenčuhová či Erik Jakub Groch. Svoju tvorbu uvedú básnici počas festivalu aj na poetických čítaniach v banskoštiav­nických kaviarňach Libresso, Divná pani a Art.

„Je veľmi ťažko vybrať najpútavejšie kúsky programu, keď sme sa ho snažili kompilovať tak, aby návštevníci videli z neho čo najviac,“povedala organizátorka festivalu Lucia Huťanová s tým, že návštevníci sa môžu tešiť nielen na básnické čítania, ale tiež na francúzskyšansón či výstavu obrazov. ,,Určite by som odporučila štvrtkový podvečerný koncert hudobného telesa Trésor d'Orphée, ktoré v Kostole sv. Kataríny predstaví keltskú hudbu 17. a 18. storočia z Bretónska,Škótska, Írska a Walesu a vo svojej tvorbe spája vážnu hudbu s folklórom." Huťanová odporúča aj nedeľný koncert Robina Tromana, ktorý kombináciou hry na troch hudobných nástrojoch predstaví 12 symbolov zverokruhu.

Okrem Banskej Štiavnice festival na seba upozorní aj v iných mestách regiónu. Pozvánkou na Cap à l’Est budú napríklad vystúpenia tria Les Tromano, ktoré "kombinuje hudbu najväčších európskych skladateľov, Edith Piaf a klezmer. Trio zahrá od 10. do 13. augusta postupne v Kremnici Dudinciach, Štiavnici a vo Zvolene.

„Ďalším lákadlom tohoročného programu je piatkové inscenovanéčítanie na Starom zámku – Moja noc s Hamletom. Pôvodinu velikánačeskej poézie Vladimíra Holana spracoval režisérsky Michel de Maulne. Autorsky sa na predstavení podieľa poetka Dana Podracká, ktorá pre festival napísala komentáre k tejto poéme. Básnik medituje nad hĺbkou života a poézie, žena mu kontruje svojimi odpoveďami na jeho nepokoje. V nevšednom predstavení sa prelínajú shakespearovská doba a koniec 20. storočia,“priblížila Huťanová. O inscenované čítanie Holanovho diela sa postarajú Magda Vášáryová, Štefan Bučko, Mária Danadová či Juraj Hrčka.

„Do ďalších rokov chceme bližšie, intímnejšie stretnutia s divákom, silnejšie vyjadrenie dôležitosti ľudskej duše v našich predstaveniach. V súčasnej, egoistickej dobe ľudia nevidia rozdiel medzi vyrobením diela a tvorbou diela, myslia si, že všetko je možné vytvoriť na počítači a jediné čo k tomu potrebujú, je vlastná inteligencia, no nie je to tak,“ priblížil ambície festivalu v ďalšom desaťročí riaditeľde Maulne. Kompletný program festivalu nájdete na www.capalest.com.

Matúš Kvasnička