Cap á l´Est v Banskej Štiavnici pokračuje

Po divácky úspešnom a kultúrne hodnotnom festivale poézie, divadla a hudby, ktorý sa pod názvom Cap á l´Est, čiže Cesta na vychod konal v auguste minulého roku v Banskej Štiavnici, pokračuje toto podujatie európskeho významu v tomto "magickom meste" aj v tomto roku. Bude sa konať v dňoch 19. - 21. augusta 2004 a jedným z jeho spoluorganizárov je aj Literárne informačné centrum.

Festival Cap á l´Est vznikol z iniciatívy riaditeľa Moliérovho divadla v Paríži Michela de Maulne, ktorého na Slovensku najviac oslovilo práve "magické mesto" Banská Štiavnica a vybral ho za miesto jeho konania. Súčasťou minulého ročníka festivalu bolo aj multikultúrne stretnutie frankofónnych básnikov strednej a východnej Európy, ktorí na festivale vystúpili v programe poetických stretnutí, na ktorých vo svojich materských jazykoch a vo francúzštine recitovali svoje verše, a festivalové publikum si ich vypočulo aj v slovenských prekladoch básnikov J. Mihalkoviča a A. Marenčina. Poetické stretnutia sa stali súčasťou programu aj na tohtoročnom festivale: vo štvrtok 19. augusta pod názvom Babylon jazykov, v piatok 20. augusta to bude stretnutie s poľskými básnikmi, ktorí sú tento rok hosťami festivalu Cap á l´Est, v sobotu 21. augusta bude najskôr stretnutie s básnikmi Rumunska, Bulharska a Moldavska a záver poetických stretnutí bude tvoriť stretnutie s českými a slovenskými básnikmi A. Marenčinom, J. Mihalkovičom, J. Švantnerom, A. Nádvorníkovou a H. Hajdom.

Na oficiálne otvorenie festivalu vo štvrtok 19. augusta organizátori pripravili na hradnom nádvorí Starého zámku atraktívne a originálne stretnutie dvoch známych slovenských herečiek - Emílie a Magdy Vášáryových nad slovenskou ženskou poéziou. Program bude mať názov Svetlo v tme a zaznejú v ňom verše M. Haugovej, V. Prokešovej, D. Podrackej, L. Vadkerti-Gavorníkovej, A. Ondrejkovej, N. Ružičkovej, J. Bodnárovej a M. Dobrovičovej. V ďalších dňoch sa do programu festivalu dostala aj poézia F. Villona a T. Rozewicza, originálna inscenácie poézie J. Cocteaua českej režisérky A. Nellis, ktorá zaznie v programe Ľudský hlas v interpretácii českej herečky Z. Bydžovskej, ďalej to bude originálna hudba keltskej skupiny Ronsed Mor, ktorá oživí a rozozvučí štiavnické Trojičné námestie. K programu fetivalu sa ešte v Aktualitách vrátime
           Štiavnický európsky festival poézie, divadla a hudby Cap á l´Est sa má šancu stať jedným z najvýznamnejších a najzaujímavejších kultúrnych podujatí, ktorými sa môže Slovensko prezentovať po svojom vstupe do Európskej únie. 

      

 

Anton Baláž