Čarovné Údolie Muminovcov

Tove Janssonová: Dobrodružstvá z údolia Muminovcov

Bratislava: Matys, 2021

 

Aké príbehy ukrýva najkrajšie údolie na svete nedotknuté človekom, kde stojí vysoký okrúhly modrý dom so záhradkou a potôčikom obklopený horami? Po tomto nebesky krásnom a pokojnom mieste cupitajú Muminovci a ich kamaráti žijúci v harmónii s prírodou. Aké dobrodružstvá nazbierali do kapsičky zážitkov? Určite si tieto rozkošné stvorenia so srdiečkami bijúcimi jeden pre druhého obľúbite.

 

Uletená fínska autorka píšuca po švédsky

Fínska autorka tejto bláznivo roztomilej knižky Tove Janssonová prežila väčšinu svojho života na malom opustenom ostrove, vďaka čomu sa jej more stalo celoživotnou láskou, ktorú pretavila vďaka svojej bohatej fantázii do detských príbehov o Muminovcoch. K vymysleniu týchto originálnych postavičiek ju priviedol jej ujo rozprávajúci jej v detstve o tvoroch žijúcich za ich kuchynským sporákom. Prechádzky po plážach a skalných zátokách, plávanie i člnkovanie ju priviedli k dobrodružným príbehom. Navyše jej umelecké nadanie nesrší len z písmeniek, ale aj z úsmevných ilustrácií. Tove Janssonová precestovala celý svet a s ňou aj Muminovci, ktorí si našli po svete mnoho fanúšikov. Vznikol podľa nich kreslený seriál, komiks, film a dokonca aj opera. Deti po celom svete si s nadšením vždy pozrú alebo vypočujú vzrušujúce príbehy založené na hodnotách pomoci a rešpektovaní druhých.

 

Uletení Muminovci

Originálne postavičky s veľkým oválnym nosom, drobnými uškami a zvedavými očami sú vlastne domasedi, ktorí však návštevu vždy prijmú s nadšením. Mumintroll je nadšený lovec zážitkov otvorený vždy všetkým novým nápadom. Kým je jeho starostlivá mamička srdcom rodiny, jeho otecko, píšuci pamäte o svojich huncútstvach z mladosti, je hlavou rodiny. Mrnka je síce drobnej povahy, ale odvážnosťou prekonáva všetkých. Občas sa jej pritrafí malá katastrofa, ale všetko sa napokon vyrieši. Snusmumrik sa rád túla, ale jeho cesty vedú vždy do Údolia Muminovcov, kde nachádza svojho najlepšieho kamaráta Mumintrolla. Pokiaľ by ste hľadali zasnenú romantičku, je ňou vynaliezavá Snorka. A ešte váš čaká stretnutie s neviditeľnou Ninny, ľadovou pani, hemulmi, lesnými deťmi a inými svojskými obyvateľmi.

 

Uletené dobrodružstvá

Kto by nechcel navštíviť idylické miesto sršiace radosťou, túlať sa lesnými cestičkami spolu s jeho milými obyvateľmi, z lávky hľadieť na potôčik a unikátny modrý domček s dverami otvorenými pre každého? Muminovci, milujúci oslavu a tanec, sa neradujú len počas letného slnovratu, keď po celom údolí horia vatry na oslavu prichádzajúcich teplých dní, ale tešia sa zo všetkých maličkostí, huncútstiev a kreatívnych nápadov, ktoré im skrsnú v hlavičkách. S bláznivosťou a horlivosťou v srdciach sa neoblomne snažia urobiť každý deň výnimočným, však žijú v najkrajšom údolí na svete...

 

Muminovci vyskakujúci z písmeniek

Vydavateľstvo Matys prichádza so zatiaľ dvoma vydanými titulmi o Muminovcoch – s príručkou Vitajte v Údolí Muminovcov, poskytujúcou náhľad na charaktery postáv, krásnu prírodu v každom ročnom období, skvelé muminovské nápady, cesty i dobrodružstvá, a prvou časťou príbehov s názvom Dobrodružstvá z Údolia Muminovcov, v ktorých sa stretnú s neobyčajne neobyčajnými hatifnattmi, zabavia sa s drakom, zažijú veľké sťahovanie, chytia gigantickú rybu a spoznajú nepochopené stvorenie Vrčuľu, odzrkadľujúcu ich vlastný strach a hľadajúcu len trochu tepla v živote. Na ďalších knižkách zo série už vo vydavateľstve usilovne pracujú.

 

Muminovci vykukujúci z televíznej obrazovky

Od 5. decembra môžu detičky na obrazovkách RTVS pozerať seriál Údolie Muminovcov, ktorý ich každé sobotné a nedeľné ráno zavedie na výlet do čarovného údolia.

 

Vniesť priateľské teplo do detskej izbičky...

... môže práve táto séria poučných príbehov o šírení dobra, pomoci a priateľstva. Prijmite teda pozvanie do malebného Údolia Muminovcov, kde každý môže byť sám sebou so všetkými svojimi nedokonalosťami.

 

 

 

 

  • Čarovné Údolie Muminovcov - 0
  • Čarovné Údolie Muminovcov - 1
  • Čarovné Údolie Muminovcov - 2