Čeliť agresii jemnosťou

V predajni Knihy LIC sa na ďalšom podujatí prezentácií súťaže Básne SK/CZ 2019 predstavili Martin Švarc a Dominika Moravčíková. 

Vo februári a marci tohto roku sa finalisti a finalistky medzinárodnej literárnej súťaže Básne SK/CZ predstavujú na sérii autorských čítaní, ktoré prebiehajú v priestoroch kníhkupectva Literárneho informačného centra na Námestí SNP v Bratislave vždy v utorok o 17:00. Predchádzajúce týždne sa konali podujatia za účasti Barbary Vojtašákovej a Lukáša RýmešaDušana Šutaríka s Filipom Némethom

Na treťom čítaní svoje básne a tvorbu predstavili absolútna víťazka súťaže Básne SK/CZ 2019 (ako aj súťaže Poviedka 2019) - Dominika Moravčíková a finalista Martin Švarc. Podujatie moderoval Michal Tallo.

Martin Švarc vyštudoval Marketingovú komunikáciu a PR na Univerzite Karlovej a živí sa ako strihač. Najskôr prečítal súťažné básne, ktoré boli spolu najkratším oceneným cyklom. Potom divákom v predajni Knihy LIC predstavil aj svoju novšiu tvorbu. "Cyklus je krátky, pretože to bola praktická voľba. Viaže sa k tomu, že som ho napísal na Erasme v Nantes vo Francúzsku. Chcel som tam niečo napísať, ale nemohol som sa k tomu dokopať, tak som sa ohraničil mantinelmi, že každá báseň bude mať tri slohy a každá sloha bude mať iba dva krátke verše. Chcel by som k tomuto cyklu ešte dodať, že je inšpirovaný kontextom mesta Nantes a všetkým, čo sa tam na jar pred dvoma rokmi dialo. Je teda inšpirovaný najväčšími počiatočnými demonštráciami, ktoré sa vyvynuli do toho, čo dnes poznáme ako Hnutie žltých viest."

Dominika Moravčíková pochádza zo Strečna. Od októbra 2019 je doktorandkou Ústavu hudební vědy na FF UK v Prahe. Ako externá prispievateľka spolupracuje s angažovaným mesačníkom Kapitál a je členkou organizačného tímu literárneho projektu Medziriadky. Autorka hovorila o pripravovanom debute a o tom, ako ju oslovil  Rudolf Jurolek po jej úspechu v súťaži Hviezdoslavova múza: " On mi navrhol, aby som mu poslala ďalšie básne, tak som ich začala dávať dohromady a zbierať, čo som mala. Hľadala som spôsob, ako vytvoriť nejaký koncept a preto tie básne, ktoré boli ocenené v súťaži, v rukopise nebudú. Vrátila som sa k polohe, ktorá je možno bližšie k mojej próze."

Moderátor podujatia nezabudol pripomenúť, že väčšina cyklov sa niesla v znamení angažovanej poézie. "Intenzita angažovaného písania je pre mňa taká ťažká, že sa nedá vydržať. Niečo sa stalo, niečo som videla, tak som to napísala, ale cítila som na sebe určité vyčerpanie. Pri angažovanosti vždy existuje nebezpečenstvo mechanična. Tomu sa chcem vyhnúť. Myslím si, že človek, aby mohol niečo angažované napísať, musí mať správnu kombináciu vyburcovania a zároveň ešte v tom momente nie je z tej situácie úplne zúfalý. Zároveň si myslím, že v komfortnom rozpoložení sa tak písať nedá. Čo je z môjho pohľadu možno ďalší problém angažovanosti v tvorbe je fakt, že často čelíme takému zlu, že naň nemôžeme zamieriť niečím tak jemným ako poézia," povedala Moravčíková.

Podujatia z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia a partneri Literárne informačné centrum a České centrum v Bratislave. Ďalšie autorské čítania sa uskutočnia 10.3. (Peter Hoferica / Jorik Chovan) a 17.3. (Nina Kollárová / Elena Pecenová). 

 

 

  • Čeliť agresii jemnosťou - 0
  • Čeliť agresii jemnosťou - 1
  • Čeliť agresii jemnosťou - 2
  • Čeliť agresii jemnosťou - 3
  • Čeliť agresii jemnosťou - 4
  • Čeliť agresii jemnosťou - 5
  • Čeliť agresii jemnosťou - 6
  • Čeliť agresii jemnosťou - 7