Celovečerný dokument o básnikovi Jozefovi Urbanovi

 

logotyp festivalu

Tohtoročný Medzinárodný filmový festival Bratislava mal aj svoju košickú verziu, na ktorej 2. decembra 2009 dominovala slovenská predpremiéra nekonvenčného filmu o básnikovi Jožovi Urbanovi - "Malý zúrivý Robinson" režisérky Martiny Diosi.

 

 

Jožo Urban sa v Košiciach narodil 29. 11. 1964, t.j. pred 45-imi rokmi, no 28. apríla 1999  tragicky zahynul pri autonehode neďaleko Zvolena. Ostali po ňom básne, piesňové texty a úvahy, ktoré si žijú naďalej svoj literárny život. Celovečerný dokumentárny film nám pripomenie básnikovu strmú cestu nahor a jeho prudký a predčasný pád na samé dno.

Neobvyklý portrét tragicky zosnulého básnika Joža Urbana, ktorý počas svojho krátkeho života dokázal vlastnou tvorbou ovplyvniť spoločenské a kultúrne dianie na Slovensku. Predovšetkým však bol bohémom a rebelom, ktorý videl ďalej ako jeho generační supútnici. Jeho život bol životom neuchopiteľného búrliváka, ktorý sa zmietal v láskach, túžbach a vášňach. Zároveň bol precíznym autorom, jasný v argumentácii a názoroch. Film je rozprávaný netradičnou formou roadmovie – spomienkovej cesty jeho troch kamarátov po stopách zosnulého básnika. Zároveň je výpoveďou o dobe pred Nežnou revolúciou, v ktorej neboli “pákové batérie, mobily, ani vtáčia či prasacia chrípka” ako hovorí jeden z protagonistov filmu, slovenský básnik Janko Litvák. “A poézia bola jediným univerzálnym jazykom,” dodáva. Vo filme uvidíte jedinečné archívne zábery a ukážky, ktoré ste zatiaľ nemali možnosť nikde vidieť. Obrazy a archívy, ako aj zvukové záznamy, ktoré sú súčasťou filmu, boli dlho zapadnuté prachom času. Film sa čoskoro bude premietať v slovenských kinách.

 

 http://www.litcentrum.sk/jozef_urban

 


 

 

 

 

Režisérka Tina Diosi

Tina Diosi vyštudovala filmovú scenáristiku a dramaturgiu a tiež filmovú vedu na bratislavskej VŠMU. Podľa jej scenárov boli nakrútené filmy Neverné hry (r. Michaela Pavlátová, 2003, film získal Zvláštnu cenu poroty New Directors Award na 51. MFF v San Sebastiane) a Ticho po búrke (r. Stanislav Párnický, 2000). Ako režisérka sa Tina Diosi predstavila dokumentárnymi filmami Mesto lietajúcich slov (2005) a Slovensko pre začiatočníkov (2008). Venuje sa aj producentskej činnosti v rámci svojej spoločnosti Furia Film, v ktorej vznikol aj film Ježiš je normálny.

Režisérka Tina Diosi o svojom filme Malý zúrivý Robinson pre noviny Korzár uviedla: „Ide o neobvyklý portrét tragicky zosnulého básnika, ktorý počas svojho krátkeho života dokázal ovplyvniť spoločenské a kultúrne dianie na Slovensku. Predovšetkým však bol bohémom a rebelom, ktorý videl ďalej ako jeho generační spolupútnici. Jeho život bol životom neuchopiteľného búrliváka, ktorý sa zmietal v láskach, túžbach a vášniach."

  

Film Malý zúrivý Robinson

  • digibeta
  • Slovenská republika, 2009, 72'min
  • Réžia: Tina Diosi
  • Kamera: Ján Meliš
  • Scenár: Tina Diosi, Alžbeta Bohinská
  • Produkcia: Furia Film
  • Predaj: Furia Film s.r.o.,
    Lívia Filusová, Tina Diosi,
    Ferienčíkova 1, 811 08 Bratislava, SR, tel.fax. +421 2 278 899, furiafilm@chello.sk