Cena Jána Johanidesa má prvých laureátov

Cenu Jána Johanidesa za najlepšie prozaické dielo si na prvom ročníku tejto literárnej udalosti prebral vo štvrtok v sieni Mestského úradu v Šali spisovateľ Stanislav Rakús za knihu Telegram. To isté ocenenie v kategórii mladých autorov do 30 rokov získala Ivana Dobrakovová za zbierku poviedok Prvá smrť v rodine. Na literárnu cenu bolo po prvom výberovom kole nominovaných desať diel slovenských autorov vydaných v uplynulých dvoch rokoch.

"Cena sa bude odovzdávať každý druhý rok. Podnetom na vznik súťaže bolo predovšetkým uctiť si pamiatku veľkého slovenského spisovateľa Jána Johanidesa. A tiež podporiť rozvoj slovenskej literatúry, čo je vlastne zmyslom všetkých takých cien," povedal Alexander Halvoník, riaditeľ Literárneho informačného centra. Súťaž vyhlásilo Literárne centrum spolu s Honorárnym konzulátom Slovenskej republiky v Hesensku a s mestom Šaľa, v ktorom Ján Johanides žil.

O desiatke nominovaných a víťazoch rozhodla porota v zložení Dana Hučková, Vladimír Petrík a Patrik Oriešek. Medzi finalistami sa objavili mená ako Pavel Vilikovský, Alta Vášová či Lucia Siposová. Prvý laureáti ceny Jána Johanidesa dostali okrem čestného diplomu aj peňažnú prémiu.

zs

http://kultura.pravda.sk/cena-jana-johanidesa-ma-prvych-laureatov-fdb-/sk-kkniha.asp?c=A100603_172730_sk-kkniha_p46