Chce René zlikvidovať študentov?

Vo štvrtok 17. júna sa v Letnej čitárni v Medickej záhrade konala diskusia piatich finalistiek a finalistu Ceny René - Anasoft litera gymnazistov 2021.

Čitáreň v Medickej je príjemnou oázou, ktorá poskytuje chládok a oddych. Neďaleké stánky s jedlom či zmrzlinou a ďalším osviežením sú naozaj poruke a vďaka blízkym preliezkam je tu neustále živo. Toto miesto každý deň od pondelka 14. júna ponúka možnosť prečítať si 50 titulov novín a časopisov v slovenskom a cudzom jazyku, požičať si knihy z knižnej búdky, prináša podujatia, jazykové konverzácie, SWAPY kníh a ďalšie. Prvý štvrtok patril podujatiu, na ktorom sa predstavilo päť statočných. Tí v cene René 2021 zabojujú o priazeň stredoškolákov a stredoškoláčok na školách, ktoré sú do projektu zapojené.

Ani vratkosť rollupu či horúce popoludnie nezabránili tomu, aby sme sa stretli v príjemnej atmosfére. Ako som počas svojho moderovania nezabudla zdôrazniť, toto stretnutie bolo dôležité aj pre mňa. Projekt už niekoľko rokov koordinujem a vždy sa poteším, keď nominovaných udivím spolu, stanú sa pre mňa tvárami a osobami a tak nezostanú iba titulkami nominovaných kníh. Predsa len by ma potešila väčšia návštevnosť, najmä preto, lebo by som dopriala viacerým fanúšikom literatúry zažiť nezáväznú konverzáciu o tom, akí boli jednotliví nominovaní stredoškoláci. Vyzerá to tak, že nepriateľom živých literárnych podujatí bude po svetovej pandémii paradoxne leto. 

Keďže náš projekt neprináša na školy len knihy, ale aj autorov a autorky, bavili sme sa o skúsenostiach jednotlivých nominovaných, o ich zážitkoch zo školy, z čítania povinnej literatúry, ale aj o tom, čím by ich knihy mohli zaujať mladých ľudí a či je podľa nich dôležité v literatúre prinášať nové témy, otvárať tie tabuizované a či je to podľa nich povinnosť, alebo by sa takémuto programovému angažovaniu mali literáti a literátky vyhnúť oblúkom. 

Nataša Holinová sa v pätici Ceny rené ocitla s knihou Prípad starej dámy. Na podujatí si spomenula na svoje dávne stretnutie s autorskou dvojicou Ľubomír Feldek a Albín Brunovský: "Prišli sme za nimi do domu pionierov, mala som vtedy asi desať rokov. Čo hovorili, to si vôbec nepamätám a či ma to zaujímalo, to už vôbec neviem. Ale dodnes mám vo vlastníctve knihu Páví kráľ podpísanú Brunovským." Na otázku, ako zapôsobia nominované tituly na mladých čitateľov, odpovedala so smiechom: "Mám z tejto pätice prečítanú väčšinu a porota sa zjavne rozhodla študentov absolútne deprimovať, zlikvidovať a poslať k psychiatrovi."

Aká bola stredoškoláčka Jana Juráňová? "Ja mám tú výhodu, že si môžem hocičo vymyslieť, lebo už si po 45 rokoch od maturity pomaly nič nepamätám. Na Vazovovej vtedy existovali také miesta, kde u niekoho prebleskovala názorová pluralita, no neboli to príjemné roky na veselé stredoškolské štúdium." Titul Naničhodnica, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Aspekt, rozpráva o osude opustenej osemdesiatničky Ľudmily a pomocou jej príbehu čitatelia prenikajú do rôznych spoločenských prostredí a životov postáv, ktoré sa v nich pohybujú. Čo táto kniha môže priniesť stredoškolákom? "Ja úprimne neviem, tá kniha je o starej bezdomovkyni, ani netuším, prečo ju porota vybrala. Asi by som to nechala na študentov, či sa ich to dotkne, či sa ten text s nimi stretne."

Richard Pupala vyrastal vo Veľkom Krtíši, kde podľa jeho slov žiaden autor nikdy nezavítal. Aký bol študent? "Nebol som až tak dobrý žiak, ale do školy som chodil rád. A bolo to aj kvôli profesorovi slovenského jazyka, bol veľmi benevolentný čo sa osnov týkalo a bol veľmi rád, keď niekto čítal. Necítili sme však z jeho strany nijaký nátlak, takže to on ma viedol a vtedy som aj začal písať." Prečo by mali teenageri čítať jeho knihu Ženy aj muži, zvieratá?  "Zaujať by ich mohol fakt, že sú to krátke poviedky, nebude ich tak čítanie stáť veľa času. A niektoré sú o mladých ľuďoch alebo o deťoch, preto by im mohli  byť blízke, to však uvidíme na besedách."

Zuzana Šmatláková navštevovala gymnázium v Topoľčanoch, ktoré je do projektu zapojené už tretí rok. "Som vo fáze života, kedy sa mi začínajú vynárať stredoškolské traumy. Občas mávam nočné mory o chémii. Ale keď som bola teenagerka, tak ma to tam celkom bavilo, mala som rada slovenčinárku a dejepis, priestorovú geometriu a šprint."  Jej titul Nič sa nestalo odhaľuje, čo skrývame pred druhými, a najmä pred sebou. Čo prinesie čitateľom na stredných školách? "Myslím, že decká na strednej by mohla baviť téma sociálnych sietí a interaktivita komunikácie s čitateľom a čitateľkou. Avšak, možno práve to ich baviť nebude. To práveže človek nikdy nevie."

Ako uzavrela stredoškolskú tému Barbora Hrínová, ktorej kniha Jednorožce taktiež poputuje na stredné školy? "Nezvyknem sa v spomienkach do tých čias vracať, pretože sa mi nevybavuje nič špecifické, ja som to iba nejako vytrpela. Čítala som veľa, nevadila mi ani povinná literatúra. Jednotlivé tituly sa mi zdali vybrané dobre, hoci nám možno boli dobovo vzdialené, napríklad tie z 19. storočia. Teraz by som si ich pravdepodobne ako čitateľka užila viac." A čo jej skúsenosti s autormi? "Keď som mala tuším šesť rokov, písala som pánovi Dušekovi, že sa mi páčil jeho Pištáčik. Už sa nedal kúpiť a on mi odpísal na pohľadnici, že už ju tiež nemá, ale veľmi ho môj záujem teší. A potom som sa hlásila na scenáristiku a jeho meno bolo v prospekte, tak ma všetci povzbudzovali, že by som sa na tú školu mohla dostať, keď mi vtedy odpísal." 

Ďalšie odpovede nájdete v zvukovom zázname z besedy, ktorý si môžete vypočuť na tomto odkaze.

Partnermi podujatia boli Staromestská knižnica, Literárne informačné centrum, Anasoft litera a Fond na podporu umenia, ktorý podporuje projekt z verejných zdrojov. Autorkou grafickej koncepcie je Kristína Soboň

Titulná fotografia a fotografie v galérii: Andrea Kalinová

  • Chce René zlikvidovať študentov? - 0
  • Chce René zlikvidovať študentov? - 1
  • Chce René zlikvidovať študentov? - 2
  • Chce René zlikvidovať študentov? - 3
  • Chce René zlikvidovať študentov? - 4
  • Chce René zlikvidovať študentov? - 5