Chvála prezentácií

Vraví sa, že nie je ťažké knihu vydať, ale predať ju. Možno aj preto sa kladie taký dôraz na prezentáciu nových titulov, či sa už o nich píše ako o „krste“ alebo „vernisáži“ a vydavateľstvá sa neraz predbiehajú v ich  ozvláštnení.

Túto jeseň napríklad vydavateľstvo Perfekt uviedlo na trh kuchársku knihu To najlepšie z ruskej kuchyne a knihu pre deti  Mrázik a iné ruské rozprávky. Prezentovalo ich pod spoločným názvom Ruský večer v bratislavskej Ruskej reštaurácii a obe knihy „krstila“ ruským kaviárom rodina herca Maroša Kramára, ktorá sa hlási k ruským predkom. To všetko za zvukov ruských melódií akordeónového orchestra a mimoriadneho počtu hostí z radu celebrít i novinárov. I keď tých možno váčšmi ako literatúra prilákali kulinárske špeciality, ktoré pri takejto príležitosti, samozrejme, nemohli chýbať.

Štýlovo uvádza knihy do života aj vydavateľstvo Ikar. Napríklad najnovší švédsky kriminálny hit – Muži, ktorí nenávidia ženy, prvý diel trilógie Millenium od Stiega Larssona najprv predstavil úryvkom herec Marian Geišberg, a potom ho na cestu k čitateľom vyprevadila Jeho excelencia Mikael Westerlind, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Švédskeho kráľovstva na Slovensku švédskou vodkou. A to všetko sa odohralo v rámci Dní Švédska v priestoroch  BUBO Travel Agency, kde pôsobí i mladý prekladateľ knihy Jozef Zelizňák. Samozrejme, že hostia si mohli vychutnať aj švédske kulinárske dobroty .

Vraví sa, že láska ide cez žalúdok, takže aj keď ide v prvom rade o upozornenie na novú knihu a o čitateľský zážitok z nej, aj recenzent je človek dá sa navnadiť, aby si vychutnal komplexne atmosféru titulu. Takže, prečo nie? Chvála nápaditým prezentáciám...

Elena Ťapajová