Myslíte si, že typickými čitateľmi e-kníh sú tínedžeri či dvadsiatnici? Omyl! Bežným čitateľom e-kníh je žena vo veku od 31 do 45 rokov. E-knihy dnes už zďaleka neoslovujú len technologických nadšencov. Vďaka svojej jednoduchosti si našli cestu ku všetkým kategóriám čitateľov. Mladší ocenia rýchlosť stiahnutia, starších už nemusí trápiť plná knižnica či príliš malé písmo v knihe.

Najobľúbenejším prístrojom na čítanie e-kníh je čítačka. Kým v minulosti najviac čitateľov e-kníh pozeralo do obrazoviek notebookov, dnes sa najväčšej obľube teší špecializovaná čítačka, ktorú používa viac ako 50 % čitateľov e-kníh. Čítačkám sekundujú tablety, ktoré tiež zaznamenali veľký rast obľúbenosti najmä vďaka svojej multifunkčnosti. Prvenstvo čítačiek však dokazuje, že čitatelia nadovšetko preferujú vzhľad klasického papiera, neprekonateľnú výdrž batérie na jedno nabitie a možnosť čítať bez odleskov aj na priamom slnku. To všetko aj vďaka cenovej dostupnosti a vysokej úrovni čítačiek.

Raz vidieť je lepšie než stokrát počuť. Čitatelia, ktorí si zakúpili aspoň jednu e-knihu, oceňujú jej výhody omnoho viac než bežní čitatelia.

Rýchlosť a jednoduchosť stiahnutia, nulové rozmery, ale aj nižšiu cenu považujú za dôležité pri svojom výbere. Za vôňou a dotykom klasickej knihy sa im cnie menej.

Súčasná ponuka e-kníh musí naďalej výrazne rásť. Až 50 % čitateľov ekníh stále nakupuje oveľa viac tlačených kníh ako e-kníh. Ak by však každá kniha mala aj formu e-knihy, bolo by to len 14 %. Naopak, až polovica ečitateľov by tlačených kníh nakupovala menej ako e-kníh. Prakticky žiadni čitatelia e-kníh by však na tlačené knihy úplne nezanevreli. Ako dlhodobo pozorujeme, nejde o súboj. E-knihy a knihy sa výborne dopĺňajú.

Sťahovanie e-kníh je podľa čitateľov výrazne jednoduchšie. Vydavatelia v čoraz väčšej miere upúšťajú od ochrany e-kníh pomocou šifrovania (tzv. tvrdé DRM). Čitatelia už nemusia sťahovať a registrovať špecializované aplikácie. Ochrana sa presúva priamo do e-knihy, ktorá obsahuje informáciu o zákazníkovi, ktorý ju zakúpil. Táto forma ochrany (tzv. sociálne DRM) čitateľov neobťažuje. Výhodou je, že takúto e-knihu je možné čítať na akomkoľvek štandardnom zariadení či ľubovolnej aplikácii, ktorá čitateľovi vyhovuje.