Aňa Ostrihoňová, vydavateľstvo Inaque
Tento rok dokončíme neapolskú ságu Eleny Ferrante a pripravujeme najmä tituly od francúzskych autoriek a autorov. Uspávanka od mladej Leily Slimani dostala vlani prestížnu Goncourtovu cenu. Christine Angot, autorku románu Nedosiahnuteľná láska prirovnávajú k Michelovi Houellebecqovi. Keď už sme pri ňom, na jeseň vyjde v slovenčine jeho román Elementárne častice. Okrem toho sa na vydanie pripravujú aj zaujímavé zbierky esejí – Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť od nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Doris Lessing či Nevysloviteľné a iné konverzačné témy od populárnej Meghan Daum.
 
Stanislav Muntág, Vydavateľstvo Matice slovenskej
Pripravujeme viacero odborných historických, literárnovedných, politologických a jazykovedných publikácií v spolupráci s pracoviskami a odbormi Matice slovenskej. Druhým dôležitým ohniskom je pre nás literatúra pre deti a mládež. Chceme našu Povesťovú mapu Slovenska v krátkom čase obohatiť o najmenej tri nové, originálne príspevky, napríklad Povesti a príbehy z medenej Bystrice od Ondreja Sliackeho s nádhernými ilustráciami Kristíny Šimkovej. Pripravujeme aj ďalšie projekty zviditeľňujúce hmotné aj duchovné bohatstvo Slovenska. V krásnej literatúre prinášame čitateľom esej Otakara Kořínka o Beethovenovi, básnickú zbierku Maroša Bančeja Opičí cirkus a ďalšie diela. Okrem toho chystáme napríklad minilexikón slovenských osobností.
 
Magdaléna Fazekašová, TRIO Publishing
Úspech titulu Nie som barbar. Etiketa pre každého v minulom roku nám ukázal, že existuje nielen potreba o tejto téme hovoriť, ale v slovenskej čitateľskej verejnosti je o ňu aj záujem. Preto sme sa v nej rozhodli pokračovať a okrem audioknihy pripravíme ilustrovanú verziu určenú pre školákov a pre staršiu mládež aj etiketu do vrecka. Pokračovať budeme aj vo vydávaní titulov v edícii Čítame s porozumením, do tlače už chystáme knihu Gabriely Dittelovej Letí, letí, všetko letí a na redakčnom stole máme knihu Daniela Heviera Heviho abeceda. Do letných prázdnin by mala vyjsť v spolupráci s Rádiom Slovensko praktická kniha Barbary Štubňovej, ako si ľahko, lacno a ekologicky poradiť v domácnosti takmer so všetkým, založená na rozhlasovej rubrike Zručne, stručne. V aktuálnom roku sme sa rozhodli priniesť na trh aj knihy pre voľný čas, zatiaľ pracujeme na tituloch Simony Kutišovej a Andrey Novosedlíkovej – obe sú určené pre mladého čitateľa. Prekvapenie čakáme od nášho kmeňového autora Daniela Heviera, ktorý sa chystá podeliť o svoje skúsenosti s kreatívnym písaním a hádam sa od neho tohto roku dočkáme aj prozaického počinu pre dospelých. No a naša aforistická stálica Ondrej Kalamár ako každý rok príde s novou knižkou aforizmov Od O.K.a do booka.
 
irk