Čo sa zmestí do Zázračného orieška

Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe, to je podtitul jedinečného festivalu Zázračný oriešok, ktorému už po jedenásty raz otvorilo brány mesto Piešťany. Mestská knižnica mesta Piešťany ruka v ruke s Rozhlasom a televíziou Slovenska vytvorili jedinečný festivalový fenomén. Súťažná prehliadka rozhlasových rozprávok a hier spojených s knižnou predlohou je len časťou festivalového programu. Na Zázračnom oriešku sa deti stretávajú so spisovateľmi, rozhlasovými tvorcami, hercami či ilustrátormi v tvorivých dielňach, sledujú divadelné predstavenia, navštevujú výstavy.

Špecialitou festivalu je aj Zvláštna cena Rozhlasu a televízie Slovenska, v tomto roku udelená ako pocta celoživotnému dielu herečky Božidary Turzonovovej, ktorá výrazne ovplyvnila rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti.

Ďalšou zvláštnou cenou sa už po štvrtý raz stala Cena Márie Ďuríčkovej, ktorú udeľuje Literárne informačné centrum autorovi v oblasti detskej literárnej tvorby za významný umelecký prínos. Tento rok sa jej novou nositeľkou stala spisovateľka Jana Bodnárová.     

Veľkej pozornosti vo festivalovom programe sa dostalo knižnej novinke z autorskej dielne spisovateľky Alexandry Salmely a ilustrátorky Martiny Matlovičovej Strom alebo košatý príbeh o strašne zlom Blöeglöekovi a o Princeznej, ktorá mala všetko. V grafickej úprave Márie Rojko vyšla kniha v Literárnom informačnom centre. V spolupráci s neziskovou organizáciou Osmijanko a Mestskou knižnicou mesta Piešťany vzniklo na jej motívy jedinečné divadelné predstavenie bábkohercov Lukáša TandaruMariany Bódyovej Košatý príbeh o strome. Predstavenie sa stalo súčasťou vernisáže putovnej výstavy ilustrácií Martiny Matlovičovej Blöeglöekova cesta z Ošemetna z knižiek Alexandry Salmely a českého autora Tomáša Končinského.  Najbližšie má výstava namierené do Prahy.  Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Viac sa dočítate na www.zazracnyoriesok.sk.

 

„Oriešok v rozprávkach sa nikdy nechrumká pri telke ani sa z neho nepečú koláče. Zásadne predstavuje tajomstvo, nádherné prekvapenie, hviezdičkové, mesiačikové či slniečkové šaty pre Popolušku alebo skvostný dar pre statočného popolvára.“

Toňa Revajová, spisovateľka  

 

Foto: Mestská knižnica mesta Piešťany

  • Čo sa zmestí do Zázračného orieška - 0
  • Čo sa zmestí do Zázračného orieška - 1