Cyril a Metod v kultúrnej diachrónii

Pri príležitosti 1150. výročia cyrilo-metodskej misie usporiadala Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre v spolupráci s Literárnym informačným centrom medzinárodnú konferenciu na tému Cyril a Metod v kultúrnej diachrónii.

Takmer dvadsať prednášajúcich sa vo svojich príspevkoch zaoberalo vplyvom života a diela prvých slovanských učiteľov a vierozvestcov na kultúrny život na našom území v priebehu storočí až po dnešok. Od ohlasov v stredovekých životopisoch a legendách, cez tematické uchopenie ich života v tvorbe Jána Hollého či Pavla Országha Hviezdoslava, drámach Ivana Stodolu a Rudolfa Dilonga, hudobných dielach Eugena Suchoňa, Alexandra Moyzesa, ale aj Piotra Iľjiča Čajkovského, až po básnické interpretácie Proglasu v súčasnej slovenskej poézii. Účastníci konferencie našli množstvo ďalších výziev, ktoré čakajú na naplnenie. Napríklad sprístupnenie starých bohoslužobných textov, seriózna filozofická interpretácia Proglasu a najmä priblíženie diela Cyrila a Metoda novej generácii.

Z príspevkov, odprezentovaných na konferencii, pripravuje Literárne informačné centrum rozsiahly zborník. Viac informácií nájdete na www.litcentrum.sk

 


Nitrianska _vyzva (PDF, 137 kB)