Priaznivcom fantastiky, sci-fi, hororu či LARP-u priniesol 12. ročník Slavconu v rámci literárnej sekcie pomerne pestrú ponuku od autorských debutov cez krsty najnovších publikácií až po knižné prehľady za rok 2017.

Valentína Sedileková prezentovala knihu Venile (Artis Omnis). Okrem štandardného predčítania úryvku a debaty o aktuálnom románe, publikačnej činnosti autorky či chystaných projektoch (Chuť žiť) sa mohli návštevníci dozvedieť o pokračovaní série. Podľa nej priaznivci Venile môžu od nasledujúcej knihy (s podtitulom Biely havran) očakávať čistokrvnú fantasy s temnejším podtónom. Tá má okrem vojnových scén zahŕňať vo väčšej miere aj politickú štruktúru.

Silvia Zeumerová predstavila pripravovaný fantasy román založený na slovanskej mytológii pod názvom Parstelvan (Vydavateľstvo CooBoo v Albatros Media). Titul, ktorý by mal vyjsť na jeseň tohto roka, označila za lyrickú fantasy s dobrodružnými prvkami. Účastníkom prednášky taktiež porozprávala príbeh o vzniku románu (od prvého rukopisu až po natočenie upútavky). Tí mali zároveň možnosť vidieť dve upútavky a jeden teaser ku knihe.

Prehľad nielen slovenskej fantastiky za rok 2017 prinieslo vydavateľstvo Hydra – od literatúry pre deti a mládež, fantasy pre dospelých cez sci-fi, horor, triler až po dobrodružnú, špionážnu literatúru v rámci rôznych vydavateľstiev (Artis Omnis, Hydra, Marenčin PT, Elist, TRIO Publishing a pod.).

Jednou z výraznejších udalostí festivalu bol krst knihy fantasy noir detektívok Martina Hatalu Whiskey, krv a striebro (Artis Omnis). Pod moderátorskou taktovkou Jána Gorduliča bola vedená debata s autorom o krimipríbehoch zasadených do 30. rokov 20. storočia, ktoré sa majú podľa jeho slov stať detektívkou aj pre čitateľa pri hľadaní alúzií na tvorbu iných spisovateľov. Podujatie sprevádzal vtipný a dynamický mix stand-upov blízkych kolegov zo Silných rečí, ktorých členom je aj M. Hatala. Na záver titul pokrstil I. Čipkár s whisky.

V poradí tretia antológia fantastických poviedok slovenských a českých autoriek Žena s drakem v sérii Lehké fantazijno bola nápadito predstavená hraným divadelným skečom v podaní F. Vrbenskej. Krstnými rodičmi sa stali M. Kandríková a Mark E. Pocha, ktorí pokrstili titul krvou baziliska a ohňom. Po ňom nasledovala beseda s autorkami. Tohtoročný Slavcon tak čitateľom priniesol a predstavil nielen nové knižné tituly, ale aj navnadil na už pripravované nové publikácie slovenskej fantastiky.
 
Lenka Macsaliová