Dejiny slovenskej literatúry 20. storočia po rusky

Na filologickej fakulte svetoznámej moskovskej Lomonosovovej univerzity M. V. Lomonosova vyšli s podporou Literárneho informačného centra pod vedením docentky Ally Maškovej obsiahle Dejiny slovenskej literatúry 20. storočia, druhá časť. (Prvá časť pod názvom Slovenská literatúra. Od počiatkov po koniec 19. storočia vyšla v roku 1997 v tej istej inštitúcii.) "Dramatický charakter histórie slovenského národa v mnohom určil špecifiká jeho kultúry a literatúry," píše v úvode zostavovateľka, docentka Alla Mašková, ktorá sa dlhoročným štúdiom a osobnými stykmi so slovenskými literátmi zžila s naším kultúrnym prostredím a je aj autorkou a prekladateľkou mnohých kapitol v novovydaných dejinách.
           Celá literárnohistorická tematika je rozdelená chronologicky na dve časti (Prvá polovica 20. storočia, Druhá polovica 20. storočia). Jednotlivé kapitoly vznikli v úzkej spolupráci ruských a slovenských literárnych vedcov, pracovníkov Literárneho ústavu SAV a Filozofickej fakulty UK. Časť Realizmus - druhá vlna spracovala M. Mikulová. Z ďalších slovenských autorov spomeňme Z. Berana, V. Petríka, V. Mikulu, L. Čúzyho, V. Marčoka, Š. Druga, M. Darovca, J. Števčeka, J. Zambora, D. Podmakovú. Ich texty vyšli v preklade vynikajúcich ruských slovakistov (N. Švedovej, I. Bogdanovej, S. Kaskovej, K. Lifanova, L. Širokovej). Obsahujú prierez poéziou, prózou i drámou uvedeného obdobia od klasikovej slovenského realizmu až po mladých autorov.
           Dielo nevznikalo ľahko. Koncipovanie, koordinačné práce, preklady, vydavateľské zabezpečenie, všetko ležalo na pleciach vedúcej slovanských štúdií Ally Maškovej. Kniha, ktorú podporilo aj Ministerstvo kultúry Ruskej federácie, má slúžiť študentom, ale aj iným záujemcom o slovenskú kultúru.