Desiatka Anasoft litera 2020

V stredu 12. februára bolo v rádiu Devín vyhlásených desať kníh, z ktorých vzíde víťaz 15. ročníka tejto slovenskej literárnej ceny. 

Porota v zložení Lubomír MachalaMichal JarešPeter ‘F Rius JílekZuzana Belková a Dado Nagy prečítala 158 prozaických kníh, ktoré splnili kritériá a boli tak automaticky nominované do ceny Anasoft litera. Z nich vybrali desať najzaujímavejších, ktoré vám predstavujeme v abecednom poradí.

Peter Balko bol so svojím debutom Vtedy v Lošonci (KK Bagala, 2014) súčasťou výberu Anasoft litera už v roku 2015, získal vtedy Cenu čitateľov. V tomto roku sa do desiatky dostal jeho druhý román Ostrov (KK Bagala) . Ten rozpráva príbeh Tichomíra Bazu, ktorý sa vydá pátrať po svojom otcovi spisovateľovi, ktorý nečakane zmizol. 

Jana Bodnárová je plodnou autorkou, venuje sa próze, poézii, dráme či písaniu pre deti. Jej najnovšia kniha Koža vyšla vo vydavateľstve Aspekt a autorka v nej preniká pod kožu hlavnej hrdinke, statusu ženy či ženskej tvorivosti. 

Etela Farkašová sa stala laureátkou ceny Anasoft litera pred dvoma rokmi s titulom Scenár. Jej nová próza Hodiny lietania (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov) prináša mnohé reflexie filozofických otázok, uvažovanie o identite, osamelosti, odpustení a možnostiach návratu. 

Katarína Kucbelová bola do minulého roku známa predovšetkým ako poetka ( zbierky Vie, čo urobí, Malé veľké mesto, Duály či Šport). V 2019 vydavateľstvo Slovart vydalo titul Čepiec, v ktorom sa autorka učí šiť a vyšívať čepiec, zároveň sa vo svojich úvahách vyrovnáva s vlastnou minulosťou či prítomnosťou života na Slovensku. Radoslav Passia v recenzii z časopisu Knižná revue píše: "Výroba čepca je vlastne formou znehybnenia v akýchsi základných úkonoch, v ich opakovaní vzniká moment sústredenia a priblíženia sa k sebe – vtedy najviac sme."

Tituly Silvestra Lavríka boli vo finálovej desiatke 2007, vo finálovej desiatke 2012, vo finálovej desiatke 2017, vo finále ceny René 2017 a jeho najnovší román Posledná barónka z vydavateľstva Dixit je v najčerstvejšej skupine nominovaných. Autor strávil dlhú dobu štúdiom materiálov o živote barónky Margity Czóbelovej (1891 – 1972), ktorá je hlavnou postavou tohto dokurománu.

Bon voyage Zuzany Mojžišovej bolo v desiatke ceny v roku 2011. Titul Modus vivendi z vydavateľstva Artforum je román zasadený do antiutopistického prostredia budúcnosti. Katastrofa, ktorá zlikvidovala fungujúce ekonomické i spoločenské systémy, je vyrozprávaná cez príbehy troch hrdiniek. Recenziu Radoslava Passiu nájdete v septembrovom čísle Knižnej revue z roku 2019 a tiež na našom webe.

Michaela Rosová sa po účasti v desiatke s novelou Dandy (KK Bagala) vrátila do ceny Anasoft litera s knihou Tvoja izba, ktorá vyšla vo vlastnom náklade. O tejto novele, autorkinom umeleckom prozaickom svete a ironizovaní napísal Radoslav Passia. 

Alena Sabuchová vstúpila do slovenskej literatúry debutom Zadné izby (Amma), za ktoré získala Cenu Ivana Kraska či Cenu Nadácie Tatra banky. Jej nová kniha Šeptuchy (Artforum) sa odohráva v regióne Podlasia, rustikálnom lesnatom regióne medzi Poľskom a Bieloruskom. V recenzii na ňu Marianna Koliová okrem iného píše: "Hoci sa Alena Sabuchová v Šeptuchách otvorene hlási k istým dokumentárnym východiskám v zmysle „zberu materiálu“ v podlaských končinách, je tento dokumentárny „materiál“ autorkiným umeleckým spracovaním organicky pretavený do viacvrstvového a plnohodnotného fikčného sveta, ktorý napriek svojej rozmanitosti a voľnej epizodickosti vyvoláva dojem istej koherentnosti a ucelenosti."

Tituly Víťa Staviarskeho boli vo finálovej desiatke v rokoch 2008, 2009, 2013 (titul Kale topanky z vydavateľstva Marenčin PT vtedy získal cenu Anasoft litera), 2016 a v prebiehajúcom ročníku. Najnovšia knižka Kšeft pozostáva z troch častí, ktoré spája prostredie jarmočného obchodu. Na webe Literárneho informačného centra či v Knižnej revue 11/2019 nájdete recenziu Martiny Buzinkaiovej, kde, napríklad, píše: " Zatiaľ čo na jednom rohu trhu sa môžeme smiať na balónkaroch a nezvyčajných predajcoch svetielkujúcich tykadiel, na druhom nás pohltí ťaživosť našich problémov."

Desiatku nominovaných titulov (podľa abecedného poradia autorov) uzatvára titul Fytopaleontológia (Marenčin PT). Jej autor Peter Šulej bol súčasťou desiatky už v roku 2016 s titulom Spolu (Marenčin PT), ktorý je spolu s novinkou a titulom História (KK Bagala) súčasťou trilógie. 

Vyjadrenia jednotlivých porotcov, organizátorky ceny Anasoft litera Simony Propokec Fochlerovej a ďalšie informácie nájdete na webe ceny AL

Autor fotografie: Juraj Starovecký