Desiatka v znamení empatie

Od stredy 23. do piatku 25. júna sa v klube pod lampou konal multižánrový festival litera fest.

V klimatizovanom prostredí bratislavského klubu na Palisádach sa tri júnové popoludnia a večery schádzali milovníci a milovníčky kvalitnej slovenskej literatúry, predovšetkým finálovej desiatky tohtoročnej ceny Anasoft litera. Na slávnostnom otvorení, ktoré moderovala Andrea Makýšová Volárová, si diváci mohli pozrieť krátke videá osobností slovenského kultúrneho života (napríklad Daniely Olejníkovej, Ľuba Burga, Dada Nyga a ďalších), ktorí odporúčali svoje obľúbené tituly. Okrem riaditeľky ceny Anasoft litera Simony Fochlerovej sa moderátorka zhovárala aj s Michalom Tornyaiom, ktorý divákom priblížil projekt RE:BOOKviac informácií o ňom nájdete na webe Anasoft litera. Po tomto rozbehu nasledovala spomienka na Viliama Turčányho a besedy s Janou Juráňovou a Richardom Pupalom. Už tieto dve diskusie odhalili spoločný humanitický základ kníh, o ktorých sa hovorilo aj v nasledujúcich dňoch. 

Štvrtkový program litera festu odštartovala diskusia "SÚDIME DESIATKU ANASOFT LITERA 2021 PODĽA OBSAHU", počas ktorej sa Vladimír Barborík, Radoslav Passia, Rafał Majerek a Peter Darovec podelili o svoje názory na desiatku a na úroveň súčasnej slovenskej prózy vôbec. Druhý deň patril Etele Farkašovej, Zuzane Šmatlákovej a Lacovi Keratovi. V piatok síce diváci prišli o diskusiu "ANASOFT FILMERA", ktorú organizátori presunuli na neskorší termín (pre viac informácií sledujte sociálne siete AL), no aj napriek tomu si mohli užiť zvyšok programu. Početné publikum sa stretlo predovšetkým na diskusii Tiny Čornej Sikorovej a Veroniky Šikulovej, ktorá nedávno zvíťazila v ankete Kniha roka časopisu Knižná revue – v najnovšom čísle časopisu nájdete rozhovor s touto autorkou. Publikum si našlo cestu aj na diskusie s Barborou HrínovouIvanou Gibovou, ktoré sa taktiež niesli v príjemnej a odľahčenej atmosfére – ostatne tak ako celý litera fest, ktorý bol do dlhom období bez podujatí prvým veľkým stretnutím priaznivcov slovenskej literatúry.

Na záver všetkých festivalových dní si diváci mohli užiť hudobné rozptýlenie v podobe vystúpení speváčky Timey, Richarda Autnera a jeho kapely či koncertu skupiny Hvozd, ktorá sa na pódium vrátila po niekoľkoročnej odmlke. Záznamy z vybraných podujatí nájdete na FB Anasoft litera.

Foto:Soňa Uriková
  • Desiatka v znamení empatie - 0
  • Desiatka v znamení empatie - 1
  • Desiatka v znamení empatie - 2
  • Desiatka v znamení empatie - 3
  • Desiatka v znamení empatie - 4
  • Desiatka v znamení empatie - 5
  • Desiatka v znamení empatie - 6
  • Desiatka v znamení empatie - 7