V apríli sa doslova vrece roztrhlo s podujatiami pre deti alebo s nimi nejako súvisiacimi. Začalo to vyhlásením výsledkov Najlepších a najkrajších detských kníh, v Bologni sa konal Medzinárodný veľtrh kníh pre deti a mládež a v Piešťanoch zase festival Dni detskej knihy.
 
Najlepšie a najkrajšie detské knihy jesene minulého roku organizuje Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti a Slovenská sekcia IBBY. Kolekcia bola rekordná, posudzovalo sa 45 kníh z produkcie 23 vydavateľov, preto ten väčší počet ocenených kníh. Výtvarná porota hodnotila najkrajšie, literárna zase najlepšie knihy pre deti. Za najkrajšie vybrala tieto: Pero Le Kvet – Chlapec s očami ako hviezdy (ilust. M. Matlovičová, Artforum); Marek Vadas – Útek (ilust. D. Olejníková, OZ Brak); Peter Glocko – Šťastenko a Zlomor (ilust. M. Kellenberger, Daxe); Angelika Zöllnerová – Chlapec a červený dom (ilust. J. Martiška, Perfekt). Vydavateľstvo Slovart bolo ocenené trojnásobne za knihy Dušana Dušeka – Pištáčik (ilust. J. Balogh); Pavla Weissa – Tajomný mlyn v Karpatoch (ilust. J. G. Danglár) a Babči B. Kardošovej – Traja kamoši a fakticky fantastický poklad (ilust. K. Slaninková). Literárna porota vybrala Pastirčákovu Rozprávku o lietajúcej Alžbetke (Artforum) a Karpinského knihu Adela, ani to neskúšaj! (Perfekt). Titul Jaroslava Seiferta Mamička (Buvik) v preklade Ľubomíra Feldeka a s ilustráciami Jany Kiselovej-Sitekovej získal ocenenie od oboch porôt ako najkrajšia i najlepšia detské kniha jesene. Na mnohé z ocenených titulov nájdete recenzie v tematickom bloku tohto čísla Knižnej revue alebo na www.litcentrum.sk.
 
Bologna Children´s Book Fair
Dnes si Medzinárodný veľtrh kníh pre deti a mládež píše už 54. ročník, čestným hosťom bolo Katalánsko a Baleárske ostrovy a, samozrejme, svoju národnú expozíciu tam malo aj Slovensko. Zabezpečilo ju Literárne informačné centrum, ktoré vystavovalo vyše 300 titulov z produkcie 38 slovenských vydavateľstiev. V rámci sprievodných podujatí sa Marek Vadas s ilustrátorkou Danielou Olejníkovou stretli s bolonskými deťmi na La Scuola Primaria Statale Fortuzzi. „Dve besedy s dramatizovaným čítaním divadelníka Fulvia Iannea z knihy Útek som absolvoval na základnej škole v jednej z okrajových štvrtí Bologne. Bolo zaujímavé sledovať živé reakcie detí, ktorých rodičia pochádzajú aj z exotických krajín a ich záujem o výtvarný workshop Daniely Olejníkovej. V priebehu hodiny na plagáte vyrástla ozajstná džungľa a ja som mal z ich otázok v hlave ešte väčšiu,“ spomína na zážitok spisovateľ Marek Vadas. Aj Ľubica Kepštová, literátka a zástupkyňa šéfredaktora časopisu Slniečko má pocit, že to padlo na úrodnú pôdu: „Zišli sa tam deti z rôznych končín aj z utečeneckých rodín, takže téma knihy sa hodila. Problematika deti zaujala, boli spontánne a srdečné.“
 
Dni detskej knihy
V Piešťanoch sa konal už 34. ročník celoslovenského festivalu venovaného literatúre pre deti a mládež. Patronát nad festivalom každoročne preberá Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti a Slovenská sekcia IBBY. Hlavným organizátorom sa už po tretíkrát v histórii stala Mestská knižnica mesta Piešťany. Na jej pobočkách, ale aj na základných a materských školách či v iných priestoroch Piešťan a ich okolí sa počas troch dní uskutočnilo vyše 42 podujatí (semináre, workshopy, besedy, čítačky s ilustrátormi, spisovateľmi, vydavateľmi) a 8 výstav za cieľom dostať knižku deťom do rúk: „Myslím si, že všetkým, ktorí tu sme, nám záleží na tom, aby deti knihy čítali, aby si knihy kupovali, aby chodili do knižníc, aby sme sa s nimi stretávali, aby tá kniha zostala to médium, ktoré chceme, i keď je, samozrejme, ovplyvňované všetkým možným naokolo,“ vyjadrila sa riaditeľka hostiteľskej knižnice Margita Galová na slávnostnom otvorení festivalu.

Z toho množstva podujatí azda možno zdôrazniť výstavu fotografií Petra Procházku Literárny život na Slovensku či výstavu ocenených prác celoslovenskej výtvarnej súťaže pri príležitosti 80. výročia narodenia spisovateľa Tomáša Janovica. Odbornú, ale aj širšiu verejnosť mohol zaujať seminár s názvom Knižnice deťom: „V prvej časti sa prezentovali čitateľské projekty jednej z najvýznamnejších českých mestských knižníc, je to Městská knihovna v Prahe, pozvali sme metodika Miloslava Linca, ktorý tiež píše knihy. Odprezentoval čitateľské aktivity realizované na 44 pobočkách detských knižníc v Prahe. Takou zaujímavosťou je, že majú aj knižný autobus alebo bibliobus. Ďalšia časť bola venovaná tvorbe Tomáša Janovica, lektorka Eliška Sadíleková názorne ukázala, ako pracovať s knihou detského autora,“ dodala riaditeľka knižnice.
 
Potreba dialógu
Niet pochýb o tom, že všetky uvedené i budúce podujatia sú z hľadiska kultivovania malého čitateľa mimoriadne dôležité. No ak sa prizrieme bližšie, zistíme, že tu stále niečo chýba, a tým chýbajúcim článkom je dialóg, predovšetkým v rodine. Napokon, to vyplynulo aj z rozhovoru s Timoteou Vráblovou, ktorý si môžete prečítať na stranách 16 – 17. Knižnice, vydavatelia, spisovatelia, ilustrátori – tí všetci robia maximum pre to, aby obohatili už tak pestrý detský svet, no to je len začiatok.
 
Beáta Beláková