Hlavným hrdinom pestrofarebných leporel Macko a kamaráti – Na farme a Macko a kamaráti – Na ihrisku (Vydavateľstvo Fragment) je medvedík Macko Brumko, ktorý v jednej knižočke sprevádza deti po farme, kde im predstavuje rôzne zvieratká a dáva nazrieť do prác spojených s farmárčením. V druhej knižočke ich pozýva na ihrisko a približuje rôzne hry, ktoré sa tam môžu hrať. Interaktívne leporelá pobádajú deti, aby boli aktívne, využívali možnosť posúvať obrázky podľa návodu, a tak dotvárať jednoduché príbehy o nové postavičky zo zvieracieho sveta alebo vytvárať nové situácie. Leporelá sú určené pre deti od jedného roka. O práci na poli, v záhrade, o starostlivosti o domáce zvieratá sa deti od troch rokov veľa naučia aj z leporela Veselý deň na farme (Vyd. Fragment 2014), ktoré sa navyše dá poskladať ako domček.

 

Zbierka básní Zvedavý krtko od Evy Kopúnkovej (Multikultúra v nás 2014) je do istej miery knihou o personifikovaných zvieratkách (Vĺčik Tĺčik, Vynaliezavá veverička) určenou pre deti v predškolskom veku. Autorka so zvieratkami komunikuje ako s rovnocennými partnermi, samozrejme, s rešpektovaním ich zvieracej osobitosti. Obdobne, i keď špecificky, sa správa k deťom ako k dospelým partnerom, nepotláčajúc ich právo na prežitie plnohodnotného detstva, ale toto právo podporuje aj umeleckými prostriedkami. Autorka rešpektuje detskú priamočiaru logiku, neraz predstihujúcu logiku dospelého. Je schopná komunikovať s deťmi viacerých generácií, chápať ich cítenie, vnímanie, myslenie, fantáziu. Prítomná je i láska k rastlinám (Púpavienka) a vôbec k prírode. Autorka ich zobrazuje ako priateľov človeka, z jej zbierky je cítiť jednotu prírody a človeka (ako spoločensko-prírodnej bytosti). Bez moralizovania či didaktickosti zobrazuje, čo je v živote podstatné. Ide jej o zachovanie dieťaťa v sebe aj v dospelosti. Napríklad v básni Koza umelkyňa ukazuje zvieratko, ktoré je vynaliezavé, sebestačné, inovatívne. Ale cap jej závidí schopnosti a praje jej to najhoršie: „Cap sa chytá za bradu / už cíti tú náladu, / keď sa koza na ľade / skydne v plnej paráde. Pre autorku je charakteristická bohatosť básnickej formy, obsahová variabilita, dynamickosť, azda aj preto má Zvedavý krtko šance stať sa úspešnou knihou.

-ef-, Bohuslava Vargová-Hábovčíková
 

Je všeobecne známe, že slimák je veľmi pomalé zvieratko. Nie však slimáčik Oliver z rodiny Slimkovcov v druhej knihe Ľuboša Bohunického Poštár slimák Oliver (Perfekt 2014). Už ako malý sa neustále vrtel, kotúľal, všade chcel byť prvý, až si napokon zaumienil, že sa stane poštárom. Samozrejme, že sa mu všetci najprv vysmievajú. On však robí všetko pre to, aby dosiahol svoj cieľ. Nebaví ho len slizniť listy, ako ho to učí otec. Oliverove dobrodružstvá sú teda predovšetkým o nezlomnej vôli, cieľavedomosti, vytrvalosti a veľkej zvedavosti. Dokonca sa prihlási do poštárskej školy a v záverečných skúškach... ale to si už prečítate sami, ako v nich vlastne obstojí. Stane sa z Olivera prvý slimačí poštár na svete? A zoznámite sa s ním aj prostredníctvom veselých ilustrácií Viktora Csibu.

 

Novinárka, poetka, prozaička a autorka literatúry pre deti a mládež Danuša Dragulová-Faktorová spoločne s Danušou Dragulovou st., učiteľkou hudobnej výchovy a slovenského jazyka, vytvorili zaujímavú knižku Bum do pníka! (Daxe 2014). Obsahuje básne pre deti od troch rokov, ktoré si môžu s pomocou rodičov len tak čítať či recitovať, alebo sa ich pokúsiť i zdramatizovať. Každá báseň je zhudobnená, dá sa teda podľa nôt zahrať na hudobnom nástroji, napríklad na klavíri, i zaspievať. Dieťa v knihe nájde básničky o záhradkárčení, nehode na bicykli, zvieratkách, sviatkoch (Macova šibačka), ale napríklad aj o prichádzajúcej zime (Jožko a Snežko). Lepšej predstavivosti pomáhajú ilustrácie Jarky Kolačkovej, verne zobrazujúce obsah veršov. A aby toho nebolo málo, deti tu nájdu i niekoľko hádaniek. Knižka padne vhod všetkým veselým a neposedným deťom.