Dievča z Bubliny

„Zápletka je vymyslená, ale pocity, ktoré moje postavy prežívajú a miesta, kde sa príbeh odohráva – Španielsko, Thajsko, Indonézia, sú pravé, navštívila som ich,“ prezradila na prezentácii svojej knihy Bublina jej autorka Katarína Šajbanová. Podobne ako jej hrdinka Edita, aj ona je právnička, pôsobí v renomovanej firme v Prahe a svoju osobnú krízu riešila odchodom do Španielska a neskôr i iných krajín, lebo cestovateľstvo je jej koníčkom.

Príbeh Bubliny nie je typická ženská literatúra o hľadaní lásky, má skôr detektívno-psychologicko-cestovateľskú príchuť. Edita hľadá svoju stratenú mladšiu sestru v rôznych krajinách, pracuje v kluboch, stretáva sa s podsvetím, drogami, ale rieši aj vlastné problémy, a ťažko si pripúšťa, že hľadá vlastne samu seba a východisko z bubliny, v ktorej dosiaľ žila.

Vydavateľstvo Ikar teda objavilo novú mladú autorku (mimochodom, kedysi jej poviedka vyhrala celoslovenskú súťaž Rady Európy) a stavilo na ňu, lebo jej knižný debut Bublina vydalo zároveň v slovenčine i v češtine.

Prezentáciu slovenskej knihy v bratislavskej reštaurácii Šanghaj 21. októbra moderovala Iveta Malachovská, hudobným hosťom bolo duo Remedios a úryvok z knihy predniesol člen Činohry SND Jozef Vajda. Dielo do života uviedol prepichnutím nafúknutého balónu – symbolu bubliny, v ktorej žije občas každý z nás.

Elena Ťapajová