Diskusia Trojica: Tünde Mészáros – Barbora Hrínová

V roku 2023 sa prvou prekladateľkou na rezidenčnom pobyte Trojica AIR  stala Tünde Mészáros z Maďarska. 

V Banskej Štiavnici finalizuje preklad poviedkovej knihy Barbory Hrínovej Jednorožce. O záludnostiach i príjemnostiach svojej spolu-práce sa autorka i prekladateľka porozprávajú s Dadom Nagyom v online diskusii.

Video nájdete vo štvrtok 9.2.2023 o 19:00 h na našom           YouTube: https://www.youtube.com/

TROJICA AIR je od roku 2020 rezidenciou pre prekladateľov a prekladateľky slovenskej literatúry do cudzích jazykov

Tünde Mészáros, maďarská prekladateľka a bratislavská rodáčka, študovala na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Pred, počas a po štúdiách pracovala v najrôznejších zamestnaniach, kým nakoniec zakotvila pri preklade – spočiatku odborných, neskôr literárnych textov.  Patrí medzi zakladateľov BÁZIS (Maďarský literárny a umelecký spolok na Slovensku). Venuje sa predovšetkým prekladu súčasnej slovenskej literatúry (m.i. Veronika Šikulová, Daniela Kapitáňová, Pavol Rankov, Peter Balko, Ondrej Štefánik, Silvester Lavrík, Tomáš Forró, Katarína Kucbelová). Aktuálne dokončuje preklad knižného debutu mladej slovenskej autorky, Barbory Hrínovej, Jednorožce. Momentálne žije a pracuje v Budapešti.

Barbora Hrínová je prozaička, scenáristka a pedagogička. Pôsobí v Ateliéri scenáristickej tvorby FTF VŠMU v Bratislave. Spolupracovala na tvorbe televíznych seriálov (napr.: Divoké kone, Oteckovia). Je trojnásobnou finalistkou súťaže Poviedka (2008, 2017, 2018). V Gruzínsku absolvovala polročný výskumný pobyt a ako držiteľka Fulbrightovho štipendia vycestovala aj na Chapman University v Kalifornii. Na základe svojho pobytu v USA vytvorila dvojdielny dokument pre Český rozhlas Zväčšené srdce. Je autorkou fíčrov: Planétka 3730 Hurban, Vianočné šteniatko, Tajomstvo a Pani z Babylonu. Za svoju debutovú zbierku poviedok Jednorožce získala prestížnu literárnu cenu Anasoft litera 2021


Slovenské literárne centrum a Mesto Banská Štiavnica ponúkajú každý rok v rámci projektu TROJICA AIR jedenásť rezidenčných pobytov v štiavnickom dome Rubigall. Fond LITA aj v roku 2023 podporil tento projekt finančným príspevkom. Autorkou grafickej koncepcie online diskusie je Kristína Soboň, autormi loga Trojica Air sú Palo a Janka Bálik.