Divadelníci zo Stoky hosťujú v pražskej Viole

 

Dňa 5. 6. 2006 o 20.00 hod sa v pražskom divadle Viola uskutoční predstavenie divadelnej inscenácie s názvom Stredná Európa ťa miluje alebo inak "Šialená jazda do najtemnejších hlbín stredoeurópskej duše".

Inscenáciu uvedie popredná skupina slovenského alternatívneho divadla, ktorú založil dlhoročný člen Divadla Stoka Ľubo Burger.
(Návrh a koncept predstavenia: Dušan Vicen; hudobná spolupráca: M. Piaček a B. Lenko; text a scénická realizácia: V Bednárik, I. Hurbaničová, V. Zboron, D. Viceň.)

Ide o "klasicko-avantgardnú, nepoliticko-politickú, folklórno-brutálnu, pseudointelektuálnu komédiu, v ktorej sa spochybňuje a zároveň potvrdzuje existencia čohosi, čo býva zvykom označovať ako stredoeurópsky kultúrny kontext".

Je to hra o partnerskej láske a nenávisti, o vzťahovom trojuholníku, ktorý umiera v okamihu svojho zrodu, o verbálnych rituáloch, o Francúzoch a ich husacích paštétach, o Nemcoch, Holanďanoch a Američanoch, o Oneginovi, o filozofoch, o dabingu a iných stredovekých témach. Naživo sa spievajú srbské hity, Bocelliho melodráma aj árie z Eugena Onegina. Poetika vychádza z modelu fixovaných improvizácií, ktorý preslávil divadlo Stoka.

Bližšie informácie na www.divadloviola.cz.
Vstupenky v pokladni divadla.

Ingrid Hohošová
Informačné centrum Slovenského inštitútu: tel.: 224 948 136
e-mail: slovensky_institut@iol.cz  www.slovakemb.cz/SI